Vari ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban – Egyre bátrabbak a két hónapos jövevények
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A legnagyobb makifajnak számító fekete-fehér vari egyedeinek kölykeik születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A Madagaszkár szigetén őshonos állatok egyedszáma napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes pusztítása miatt drasztikusan csökken, ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsák őket a komoly zoológiai tudással rendelkező állatkertek. A Nyíregyházi Állatpark tenyészpárja 3 éve él együtt és ez már a tavalyi szaporulat után a második almuk.

A Nyíregyházi Állatpark vari tenyészpárja 3 éve él együtt, mindketten az Európai Fajmegőrzési program keretében érkeztek. A védelmező, büszke apaállat már 21 éves, ő az észak-olaszországi Parco Natura Vivo-ból érkezett a faj koordinátorának ajánlásával és ez már a tavalyi szaporulat után a második almuk.

– Különleges Madagaszkáron őshonos makik láttak napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban. Vari ikrek születtek, a tenyészpárunk Wroclaw-ból és dél-Olaszországból érkeztek hozzánk, és már másodízben van, hogy kopogtat a gólya a kifutójukban. Egy nagyon különleges lemur fajról van szó, fehér-fekete bundájú, de ez valójában kiváló rejtőzködést szolgál a lombkorona szintjén. Jocó és a kedvese kiváló szülő, folyamatosan védik a betolakodóktól az ikerpárt, akik már egyébként 2 hónaposak, így egyre jobban elkezdtek ismerkedni a külső kifutóval is – árulta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Révészné Petró Zsuzsa azt is elmondta, a többi makifajtól eltérően, a vari saját maga  által épített fészekben, 100 napnyi vemhesség után hozza világra utódait, akiket nem a testén hordoz, hanem a szájában cipel és egy védett fészekben, vagy odúban neveli őket, amíg elérik a megfelelő fejlettséget. A kis állatok jelenleg még főként anyatejjel táplálkoznak, de már kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is. A szülőpáron pedig jól látszik, hogy igen kedvelik a nyári nap sugarait.

– A különleges fajnév arra utal, hogy Vari candanasnak hívják a varikat Madagaszkár szigetén. Ez azt jelenti, hogy napimádók. Nem véletlenül hívják őket így, hiszen előszeretettel szoktak sütkérezni a napon. Egy nagyon gondos szülőpárt láthatunk a hátam mögött, a tavalyi esztendőben már született egy ikerpár, őket majd az Európai Fajmegőrzési Program keretében a koordinátor el fogja helyezni egy másik európai állatkertbe, mi pedig most izgulunk, mert hamarosan orvosi vizsgálat lesz, és kiderül a két hónapos ikrek ivara – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

A Nyíregyházi Állatpark két hónapos vari ikrei már egyre bátrabban mozognak kifutójukban, így a látogatók a szülőpárral együtt megtekinthetik őket a Madagaszkár-ösvényen.