Rosszabb termés, jobb árak

– Két hete zajlik az alma szüretelése a kertekben, a nagy meleg miatt azonban sem a gyümölcs mérete, sem a minősége nem üti meg az elvárt szintet. Míg tavaly több mint 900 ezer tonna alma termett, addig a szakemberek az idei esztendőre 500 ezer tonna gyümölcsmennyiséget becsülnek – hangsúlyozta Takács Ferenc, az Almaterméktanács elnöke.

 

Többet kapnak a termelők

 

A szürettel egy időben megkezdődött a gyümölcs ipari feldolgozása is. A sűrítményt gyártó üzemek augusztus közepén 24 forintban határozták meg kilogrammonként az ipari alma felvásárlói árát, amely azóta jelentősen emelkedett. Néhol a 30 forintot is eléri, ráadásul további növekedés várható. Az étkezési alma árak is magas szinten alakulnak. Nettó 80 és 110 forint közötti összeget kaphatnak kilogrammjáért a termelők.

 

Változó árak

 

Az aszály nemcsak hazánkat, de egész Európa almatermését is érzékenyen érintette. Mivel nincs elegendő gyümölcs a piacokon, ez jóval intenzívebb keresletet idéz majd elő, ugyanakkor a közeljövőben az import befolyásolhatja, hogy mennyit fizetünk a gyümölcsért. A fogyasztói szokásokat illetően hazánkban sokáig a jonatán alma volt a favorit, a fajta csökkenésével, valamint újak termesztésével ma már inkább a savanykás, ropogós alma kerül az asztalra.

Piszár Tünde