Rossz hír sok felvételizőnek: több népszerű szakon emeltek az előzetes ponthatárokon

Az előző évekhez hasonlóan 41 kiemelt alap- és osztatlan szakon ismét előzetes ponthatárokat húztak, a képzések listáját 2017 decemberében hozták nyilvánosságra. A "központi" ponthatárok lényege, hogy azok, akik az érintett 41 szak közül választottak, csak akkor szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, ha elérik az előzetesen meghatározott, igen magasan meghúzott ponthatárt.

Nyolc szakon azonban jóval alacsonyabb előzetes ponthatárokat húztak decemberben, mint egy évvel korábban. Változott például az alkalmazott közgazdaságtan ponthatára, oda 30 ponttal kevesebb kell, mint tavaly, 458 helyett 428-nál húzták meg az előzetes ponthatárokat. Ugyanennyi volt az előzetes limit az emberi erőforrások, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing szakon. A turizmus-vendéglátás alapképzésen például 420 helyett 400 ponttal is lehet állami ösztöndíjas helyet szerezni, a nemzetközi gazdálkodás szakon 460 helyett 440, a pénzügy és számvitelt célzók 450 helyett 425-ös előzetes ponthatárral számolhatnak.

Az elmúlt években többször volt rá példa, hogy változtattak az előzetes ponthatárokon  az oktatásért felelős államtitkárság többször kiemelte, hogy ezek csak "előzetes" limitek, amelyek változhatnak a jelentkezők száma és összpontszáma alapján.

Idén is volt, akit kellemetlen meglepetés ért

A 2018-as felvételin is volt néhány szak, amelynek az állami ösztöndíjas formájához több pont kellett, mint amit előzetes limitként meghatároztak: a Eszterházy Károly Egyetem emberi erőforrás képzésére például 448, a Károli Gáspár Református Egyetemen ugyanerre a szakra 445 ponttal lehetett bekerülni, miközben az előzetes ponthatár 428 volt.

A Corvinus gazdálkodási és menedzsment BSc-képzésén is magasabb ponthatárt húztak: 428 helyett 444 pont kellett az államilag támogatott helyhez, ugyanerre a szakhoz a Miskolci Egyetemen 440, a Neumann János Egyetemen 446, a Széchenyi István Egyetemen 431 pont kellett.

A leendő jogászoknak is harcolniuk kellett az állami ösztöndíjas férőhelyekért: míg az ELTE-n maradt a 460-as előzetes ponthatár, a Károlin 474, a Debreceni Egyetemen pedig 461 pontra volt szükségük a felvételizőknek.


Forrás: eduline.hu