Roncsautók a parkolókban

Figyelmeztető cédulát tettek a nyíregyházi közterület-felügyelet munkatársai a városban álló roncsautókra. Ha a tulajdonosuk nem viszik el a gépkocsikat, akkor a közterület-felügyelet elszállítja. Nyíregyházán vannak járművek, amelyek évek óta állnak ugyanazon a parkolóhelyen.

 

ELLENŐRZIK A KÖZTERÜLETEKET

 

A nyíregyházi közterület-felügyelet rendszeresen ellenőrzi a parkolókban hagyott roncsautókat, de ilyen járművekről gyakran lakossági bejelentés is érkezik, mert a mozgásképtelen gépkocsik elfoglalják a lakóterületen élők autói elől a parkolóhelyeket. Hulladékká vált járműnek minősül az a gépkocsi, amely nem rendelkezik hatósági jelzéssel, balesetben olyan mértékben megsérült, hogy nem tud részt venni a forgalomban, és az a jármű is, amelynek lejárt a műszaki engedélye. Ha a közterület-felügyelet munkatársai az utcákon ilyen gépkocsikat találnak, figyelmeztető cédulát tesznek rá.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ha a közterület-felügyelő azt tapasztalja, hogy egy gépkocsin nincs hatósági jelzés, rátesz a jármű szélvédőjére egy felszólító cédulát, amelyben tájékoztatja az üzemben tartóját, hogy 30 napja van arra, hogy a közterületről elvigye. Ha ezt nem teszi meg, akkor a közterület-felügyelet elszállítja – mondta Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője. – Ha a hulladék járműnek minősülő gépkocsin van hatósági jelzés, akkor a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy pedig a helyi rendelet alapján eljárást kezdeményezhet.

 

30 ELHAGYOTT AUTÓ ÁLL AZ UTCÁKON

 

A helyi rendelet szerint hulladékká vált járműnek minősülő gépkocsi tulajdonosa a közterület kezelőjével egyszeri alkalommal közterület bérleti szerződést köthet, ennek értelmében a jármű még 15 napig ott maradhat az adott közterületen. Nyíregyházán a közterület-felügyelet munkatársai az elmúlt napokban 15-20 olyan jármű esetében intézkedtek, amelyen van rendszám, úgy áll hosszú ideje magára hagyva, emellett mintegy 10 olyan jármű is parkol a nyíregyházi utcákon, amely rendszámmal nem rendelkezik. A közterület-felügyeletnél azt tapasztalják: azoknak az autóknak, amelyekre felszólító cédulát tesznek, a 90 százalékát a tulajdonosok a megadott 30 napos határidőn belül elszállítják a közterületről.

F.A.

(Fotó: Kohut Árpád)