Roma fiataloknak segítettek

Az Evangélikus Roma Szakkollégium uniós támogatottságú projektje három modul köré szerveződött. Középpontjában a cigány–magyar identitás erősítése állt, de szerepet kapott az egészséges társadalmi integráció és a keresztény magatartási normák megismertetése is. A projektzáró konferencián Langerné Victor Katalin, az EMMI helyettes államtitkára mondott köszöntőt. Hangsúlyozta, ezeknek a fiataloknak nem kell bizonygatni szegénységüket, hiszen a kormányzat is arra törekszik, a támogatások ne a helyzetük bizonygatásáról szóljanak, hanem az elkötelezettségről. Az állam pedig ehhez nyújtson segítséget, és a kitűzött cél eléréséhez. Ha valaki a tanuláshoz kér segítséget, azt meg kell adni.

SIKERES TÁMOGATÁS

A projekt 30 hónapja alatt 43 hallgató kapcsolódott be a képzésbe, közel 65 százalékuk vállaltan roma származású. A lemorzsolódás elenyésző volt, emellett 4 hallgató eljutott a mesterképzésig is. Ketten köztársasági ösztöndíjasok, többen bekapcsolódtak a diákköri munkába, öt hallgató pedig külföldi tapasztalatokat is szerzett.

TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ

Laborczi Géza, az ERSZK igazgatótanácsának elnöke a program céljairól elmondta, a szakkollégiumban tanulók tehetségének kiteljesítése mellett olyan élethelyzetbe kell hozni őket mind tanulmányi, mind szocializációs szempontból, hogy az iskola végeztével alkalmasak legyenek a munkaerőpiacon és a roma–magyar együttélésben.
A konferencián elhangzott, a kormányzat folytatni kívánja a hátrányos helyzetű fiatalokat segítő programok támogatását.