Rohamosan terjed az országban az influenza, egyre többen fordulnak orvoshoz

A 6. héten tovább terjedt az influenza az országban, azonban a megbetegedések számának emelkedése mérsékeltebb volt, mint az előző héten. Február 5 és 11 között 27,5 százalékkal többen, majdnem hetvenezren fordultak orvoshoz, mint az azt megelőző héten. A legtöbb beteg továbbra is a gyerekek és a fiatal felnőttek közül kerül ki. Az adatokból kitűnik, hogy Somogyban csökkent, a fővárosban és Zala megyében nem változott, míg 17 megyében emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma, köztük Szabolcs-Szatmár-Beregben is.

11 embert ápoltak kórházban

Dr. Salzmann Marianna megyei tisztifőorvos elmondta:

Itt másfélszeresére nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma. Az orvoshoz fordulók többsége óvodás vagy kisiskolás, de a 60 év felettiek közül is kétszer annyian jelentkeztek a tünetekkel.

Szerencsére a megyében nem volt olyan beteg, aki intenzív ellátásra szorult volna. 11 embert ápoltak kórházban, de már jó állapotban elhagyták az intézményt.

Érvényben a részleges látogatási tilalom

A kórházi jelentőszolgálat adatai alapján országosan 276 embert kezeltek kórházban influenza miatt, ez 40,8 százalékos emelkedés az előző heti adatokhoz képest. Az Országos Közegészségügyi Intézetben elvégzett virológiai vizsgálatok összesen 71 esetben azonosítottak influenzavírust, amelyből 61 influenza B és 10 influenza A vírus volt. A járvány miatt a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház részleges látogatási tilalma továbbra is érvényben van több telephelyén, így a nyíregyházi kórházban is. A tilalom a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályt, a Gyermekgyógyászati, Újszülött, Pulmonológiai, Krónikus Belgyógyászati, Ápolási, Onkológiai és az Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályait érinti.


Szoboszlai Tibor