Rohamosan terjed az influenza

A 2016-17-es szezonban már december elején megjelent Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az A típusú influenza. Karácsony előtt az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága átlépte a járványküszöböt, ami miatt a megye több kórházában részleges látogatási tilalmat rendeltek el. A téli szünet előtti héten a borbányai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói betegedtek meg a H3N2 vírustól.

 

Segített a téli szünet

 

Az iskolai szünet kedvező hatást gyakorolt a vírus továbbterjedésére, hiszen a gyerekek nem érintkeztek annyit egymással, mint iskolaidőben. Átmenetileg csökkent az orvoshoz fordulók száma is. Ráadásul a téli szünetben a Népegészségügyi Főosztály kérésére a KLIK valamennyi oktatási intézményében fertőtlenítő nagytakarítást végeztek el.

 

Fokozódott a helyzet

 

Januárban ismét fokozódott a helyzet, nőtt a betegek száma, főleg az iskoláskorúak kapták el a kórt. 2017 második hetében az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 48 százaléka 15 év alatti volt, 32 százalékuk 15 és 34 év közötti fiatal felnőtt, 14 százalékuk 35-59 év közötti, 6 százalék pedig 60 éven felüli volt. A figyelőszolgálat adatai alapján az influenzaszerű megbetegedések között elsősorban A típusú, azaz a H3N2 kórokozói betegítették meg az embereket, de egyéb légúti kórokozók is jelen voltak. Január 16-a és 22-e között az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma január második hetéhez viszonyítva jelentősen megnőtt.

 

Gyakori kézmosás és fertőtlenítés!

 

Dr. Salzmann Marianna, megyei tisztifőorvos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály Járványügyi Osztályának főosztályvezetője elmondta, az előző héthez képest duplájára emelkedett az influenzaszerű tünetekkel a háziorvosukat felkeresők száma. Elmondható, hogy intenzíven terjed az influenza. Hozzátette, elsősorban a múlt héthez viszonyítva a Vásárosnaményi Járás Népegészségügyi Osztály területéről jelezték a megbetegedéseket. Ott volt a legmagasabb, de mindenhol emelkedett. A tisztifőorvos kifejtette, az általános iskolás korú gyermekek körében a legtöbb a megbetegedés. A minták feléből igazolódott az A típusú influenza jelenléte, azaz a H3N2-nek, ami ellen a védőoltás védettséget biztosít. A szakember arra kérte az iskolák, óvodák, bölcsődék fenntartóit, és az intézmények vezetőit, hogy gondoskodjanak a személyi higiéné feltételeinek biztosításáról. Helyezzenek ki a WC-kbe megfelelő adagban szappant, kézszárítót és fontos, hogy elérhető helyen legyen a papír is! A szülőknek pedig azt javasolta, öltöztessék gyermekeiket rétegesen és biztosítsanak számukra papír zsebkendőt.

 

Szmogriadó esetén nem célszerű a levegőztetés!

 

Az influenza terjedésének megakadályozása érdekében a szakemberek továbbá azt is javasolják, hogy aki teheti, ne menjen beteg ember közelébe, amilyen gyakran csak lehet, mindenki mosson kezet szappanos, fertőtlenítős vízzel, gyakrabban takarítsunk otthonunkban és munkahelyünkön, és nem árt kerülni a zsúfolt helyeket sem. Az influenza elleni védőoltást még most nem késő beadatni, ennek feltételeiről érdeklődjön mindenki háziorvosánál. Fontos az is, hogy a gyermeknevelő intézményekben szmogriadó esetén mérsékeljék a szabadban való tartózkodást.

ME.

(Fotó: internet)