Robotika 2.0 – A Technika Ördöge visszatér a Kállay Gyűjteménybe

A Múzeumok Éjszakája sikere után újabb robotika napot szervez a Kállay Gyűjtemény. A szeptember tizedikei program a Technika Ördöge nevet kapta, ezen a héten szombaton délután négy órától egészen este tizenegy óráig várják a látogatókat a Kállay-házban. Az érdeklődők gyakorlatban láthatják a 3D nyomtatók működését, digitális technológiákkal ismerkedhetnek meg, távvezérlésű robotokat próbálhatnak ki és rengeteg interaktív program várja őket.

Hostess robotok várták a bejáratnál a vendégeket az idei évi Múzeumok Éjszakáján a Kállay-ház bejáratánál. De nemcsak itt, az intézmény minden pontján különböző robotok és a modern technológia eszközei jelentek meg aznap este. Az érdeklődés óriási volt, rengeteg látogatója volt a Kállay Gyűjteménynek június 25-én este. A sikeres rendezvényt ezen a héten megismétlik az intézményben, de most kibővített formában. Szeptember 10-én délután négy órától várják a látogatókat egészen este tizenegy óráig, de ha a vendégek még nem fáradnak, akár tovább is nyitva lesz a gyűjtemény.

Bánki Robot Team

Többek között a Bánki Robot Team is bemutatkozik majd a Technika Ördöge 2.0 rendezvényen. Az intézmény jelmondata szerint a Bánki az a hely, ahol szikrát kapsz a tudáshoz, és ez valóban is így van – mondta Zsigó Zsolt pedagógus.

A szakképzésben szerintem nagy lehetőségei vannak azoknak a gyerekeknek, akik hozzánk jönnek vagy bármelyik szakképző intézménybe. Mi három olyan dolgot hozunk, ami szerintem nagyon izgalmas. A Bánki Robot Team az elmúlt húsz évben nagyon sokféle robotot vagy valamilyen innovatív terméket készített, ebből fogunk megmutatni jó néhányat és először állítjuk ki a Bánki Auto Teamnek azt a versenyautóját, ami még most jön haza a keceli 24 órás versenyről, és egy nagyon szép példáját mutatja, amikor az oktatók és a diákok közösen egy versenyautót tudnak felkészíteni és a versenyzést is végigcsinálni” – mondta Zsigó Zsolt, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium pedagógusa.

Az előre regisztrált látogatók a Bánki csapatával egy elektronikus eszközt is elkészíthetnek, amit haza is vihetnek majd. Erre 30 főnek lesz lehetősége.

Számtalan program

Ezen kívül most szombaton is kitelepül majd a LEGO Studio, ahol összerakható robotokat ismerhetnek meg az egyetemisták segítségével, a széchenyis diákok Robot TÉP Szakköre is részt vesz a programokon, illetve a Digitális Tudásközpont is. 3D nyomtatók, digitális eszközök, szimulátorok, érdekes előadások is várják majd a látogatókat.

Több hónapon keresztül próbáltuk az IT turnébuszt megnyerni, ez majdnem egy féléves telefonálgatás és szervezés kérdése volt, de most ezen a szombati napon az IT turnébusz is itt lesz. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ez a busz egy speciálisan kialakított high-tech eszközökkel felszerelt élményeszköztár és profi stábbal, oktatókkal foglalkozásokat tartanak fiataloknak, minden korosztálynak egyaránt” – mondta Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

Népszerű volt az első alkalom

Az első robotika nap szervezése előtt felmerült a kérdés, hogy a jövő technológiája mennyire illik egy múzeum falai közé, de egy tudásközpontú intézményben minden olyan dolognak helye van, ami a jövőbe is betekintést enged – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Az én szavaimra hál’ Istennek az emberek, a látogatók ráerősítettek, mivel az egyik legerősebb Múzeumok Éjszakája programot valósították itt meg, nemcsak a Kállay Gyűjteményt tekintve, hanem a többi intézményt is az elmúlt évek során. Lesz most egy 2.0 újdonságokkal, olyan dolgokkal, ami előtte még nem volt látható. Én arra buzdítok mindenkit, hogy jöjjenek és nézzék meg, mert a világunk erről szól és erről is fog szólni” – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

Kedvező belépők

A belépők elővételben már megvásárolhatóak, felnőttek részére 1500, gyerekeknek pedig 800 forint. Aki még ennél is kedvezőbben szeretne részt venni a programokon, keresse fel a Kállay Gyűjtemény közösségi oldalát, ahol egy kvíz helyes kitöltése után 200 forintért vásárolhatnak belépőt a Technika ördöge 2.0 rendezvényre, sőt, a játékban résztvevők állatkerti belépőt is nyerhetnek.

Kapcsolódó galéria

Technika ördöge a Kállay Gyűjteményben