Robbantottak a Tiszán (videóval)
Robbantással lazította a Tisza jégpáncélját a Készenléti Rendőrség Tiszalök és Tiszadada között. A beavatkozásra azért van szükség, mert hatalmas jégtorlódás alakult ki Záhony közelében, és ha innen megindul a jeges ár, több helyen árvízveszéllyel, illetve a Tiszalöki Erőmű megrongálásával fenyeget. Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint a robbantás eredményes volt.

Hatalmas robbanást lehetett látni és hallani csütörtök délelőtt a Tiszán, Tiszalök és Tiszadada között. A fülsüketítő zajt és remegést még kilométerekre is lehetett hallani és érezni. 

– Hallottuk a robbantást, itt volt lent a Tiszán. Egy km-re vagyunk a Tiszához és hallottuk. Szóltak a katasztrófavédők, hogy nyissuk ki az ablakokat, kinyitottuk és remegett a ház, mikor robbantottak lent a Tiszán – mondta a tiszadadai Lohát Károly.

A robbantást a Készenléti Rendőrség tűzszerészei végezték. A szakemberek 10 darab, egyenként 5 kilogrammos jégrobbantó töltettel próbálták felszabdalni a folyó páncélját. 

– Szinte nincs olyan átmérőjű jég, vagy Magyarországon nem képződik olyan, amit ne tudnánk megfelelő perforátorok használatával átütni; hangsúlyozom, hogy ezek nem bombák, itt nem magas hatóanyagú robbanóanyagokat használunk – dr. Huszák András, r. alezredes (Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálat).

[REKLAM]

A robbantásra azért van szükség, mert Záhony térségében több mint 10 km-en jégtorlódás alakult ki a hétvégén indult árhullám hatására, és nem lehet tudni, mikor zúdul a folyón lefelé ez az irdatlan mennyiségű jég. A jégtorlódás némileg vissza is duzzasztja a folyót, így jelentős vízszintemelkedés is tapasztalható Záhony térségében. A szakemberek azt mondják, a jégtorlódás az árhullámmal együtt itt vagy akár más kanyargós folyószakaszokon helyi árvízzel fenyeget.

– Ez az árhullám el fogja érni ma éjjel, holnap ezt a Tiszalöki Vízerőművet, ahol állunk, itt kell majd ezt átengednünk. Meglátjuk, hogy jéggel vagy nem jéggel, hogy zajló jég vagy álló jég alatt át tudjuk engedni, ez most a nagy kérdés. Újabb árhullámot egyelőre nem várunk – mondta Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője

A robbantás arra is jó volt, hogy a szakemberek gyakorolják a jégjpáncél feldarabolását, mert előfordul, hogy rövidesen, akár Záhony környékén is szükség lesz hasonló beavatkozásra. Az árvízveszély elkerülése érdekében folyamatos jégfigyelő szolgálat működik, és másodfokú árvízvédelmi készültséget is elrendeltek Záhony térségében. A FETIVIZIG tájékoztatása szerint több mint 100 munkatársuk dolgozik a Tisza megyei szakaszán.

Z. Pintye Zsolt