Fontos a megelőzés
A méhnyakrák elleni védekezésre intik a szakorvosok a nőket. A betegségnek a mai egészségügyi viszonyok között esélye sem lenne, ha mindenki rendszeresen részt venne szűrővizsgálatokon, a 12. életévüket betöltött kislányokat pedig oltatnának a kórt okozó vírus ellen.

A szakorvosok minden évben felhívják a hölgyek figyelmét a méhnyakrák elleni védekezésre. Különböző egészségügyi akciók és kampányszűrések is segítenek abban, minél többen vegyék komolyan és rendszeresen jelenjenek meg szűrővizsgálatokon. Ennek ellenére ma Magyarországon körülbelül 400-420 nő hal meg ebben a kórban, további 1000-1200 pedig megkapja a betegséget. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az országos átlaghoz viszonyítva kedvezőbb a helyzet, hiszen itt az orvosokon kívül több védőnő is rendelkezik olyan képesítéssel, hogy elvégezheti a szűrést. Ennek a kisebb és a nagyvárosok rendelőintézeteitől messzebb fekvő településeken van jelentősége, hiszen ott helyben elvégzik a vizsgálatot, így az asszonyoknak nem kell emiatt utazni. A betegség kialakulása ellen a hölgyek tudnának a legtöbbet megtenni.


Évente egy vizsgálat

 

Dr. Pap Károly, a Jósa András Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászat Osztályának osztályvezető főorvosa azt mondta, a népegészségügy, az egészségügyi kormányzat azt javasolja, hogy a nők három évente legalább egyszer menjenek el méhnyakszűrésre. Ebben az esetben a méhnyakrákoknak száma legalább kétharmaddal csökkenne. A főorvos hozzátette, ha egy egészségtudatos nőről beszél, aki biztonságban szeretné magát tudni, és azt akarja elérni, hogy a méhnyakrák ne alakuljon ki szervezetében, akkor az évente egy alkalommal elvégeztet egy nőgyógyászati méhnyakszűrést.

 

Néma kór

 

Azért is fontos a rendszeres szűrés, mert ez a betegség korai stádiumban nem jár sem tünettel, sem fájdalommal, egy citológiai vagy egy vírusvizsgálat hívhatja fel rá a figyelmet. A vírus indukálta rákos megbetegedésnek az első tünete egy úgynevezett késői tünet, amely vérzés formájában jelentkezik. Ha valaki ilyenkor fordul orvoshoz, akkor már nagyobb műtéttel tudnak rajta segíteni az orvosok. Amennyiben a betegség kialakult, a rá ható gyógymód attól függ, hány éves a páciens, milyen az immunrendszere, és milyen kezelést fogad el a szervezete. Jelenleg radikális, nagy kiterjedésű műtéttel, vagy sugárforrással tüntetik el a rákos sejteket.

 

Megvéd az oltás!

 

Ma már védőoltás is létezik a méhnyakrák ellen. Több éve már, hogy minden 12 éves iskolás kislány szüleinek felajánlják, hogy oltassák be gyermeküket az ajánlott, két vakcinából álló oltással. A gyermek szervezetébe juttatott anyag a méhnyakrákok 93 százalékát meg tudja előzni. Az oltás később bármelyik életkorban is beadatható, így az egészségtudatos hölgyek, illetve azok, akik családjában korábban előfordult ilyen megbetegedés, megvédhetik magukat az oltóanyaggal. A szérum biztonságosnak mondható, hiszen eddig a világon körülbelül 50 millió nő kapta meg, és ebből öt olyan esetet regisztráltak, amely szövődménnyel hozható összefüggésbe, ugyanakkor 5 millió rákos megbetegedést biztos, hogy megakadályozott. A nőgyógyászok szerint ebben a betegségben nem lenne szabad meghalni, hiszen minden adott ahhoz, hogy a nők egészségesen éljék életüket.

ME.

(Fotó: internet)