Roadshow a zöld átallásról és elektromobilitásról
fotó: Szarka Lajos

A zöld átállás, a megújuló energiaforrások használata és az innovatív szemléletmód volt a témája a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow keretében megtartott szakmai workshopnak, melyet csütörtökön rendeztek a Continental Aréna konferenciatermében. A technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy fenntartható, környezetkímélő megoldásokkal óvjuk a bolygónkat. Vasárnapig pedig az elektromobilitáshoz kapcsolódó programokkal várják a családokat az Eissmann Városi Uszoda parkolójába.

Technológiai bemutatók, gokartszlalom, e-autó kiállítás, e-rollerekkel való közlekedés hívogatta az érdeklődőket az uszoda parkolójában a roadshow részeként. A zöld átállás, mely napjainkban zajlik, egy új ipari forradalom – hangzott el a rendezvényhez kapcsolódó workshopon.

Energiahatékony az önkormányzat

Városunk élen jár ebben a kérdésben a zöldesítésnek, valamint az intézmények energetikai korszerűsítéseinek is köszönhetően, nem véletlen a tavaly kapott „Energiahatékony Önkormányzat” elismerés. A környezettudatos gondolkodás a város gazdaságfejlesztésének is az alapja. Ehhez kapcsolódik az ipari park fejlesztés, mely tudatos, átgondolt tervezés mentén halad annak érdekében, hogy a gyártás is környezettudatosan történjen.

Alapállapot-felmérés és környezetvédelmi monitoring

– Nagyon sokan félnek az újtól, aggódnak, hogy a környezetre ártalmas lesz. Mi lesz a gyermekeinkkel? Ez az aggódás helyes, pont ezért kell szakemberek bevonásával, környezettudatosan fejleszteni az ipari parkokat. Nyíregyházán ez úgy történt, hogy 2022-ben egy komplett alapállapot-felmérés készült a talajvíz, a talajszennyezettség vonatkozásában. 2024-ben most kiegészítő alapállapotfelméréseket készítünk, ennek része egy egy éven keresztül tartó levegőtisztasági mérés. Fogjuk tudni, hogy amíg a gyárak nem kezdtek el gyártani, addig milyen alapállapot volt. Ennek birtokában zajlik párhuzamosan egy környezetvédelmi monitoring rendszer tervezése, ennek keretében fogjuk vizsgálni a levegő minőségét, a szennyvízkibocsátási paramétereket, a talajvizet – fogalmazott a rendezvényen dr. Podlovics Roland Nyíregyháza gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármestere.

A zöld átállás része az akkumulátorgyártás

A zöld átállás egyik kulcskérdése a zöld energiatárolás. Az autóipar nemzetgazdaságunk egyik meghatározó eleme, így elengedhetetlen a stratégiai változásokra időben reagálni. A karbonsemlegesség elérése érdekében az Európai Bizottság döntése értelmében 2035-től nem lehet fosszilis energiával hajtott személygépkocsikat forgalomba hozni. A legpraktikusabb megoldás a lítium alapú akkumulátorok használata, mellyel hosszú távra rendezkedhet be a piac. Ehhez szükséges az akkumulátor gyárak építése, melyek a legkorszerűbb technológiát használva működnek, tájékoztatta a résztvevőket a Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatóságának elnöke.

Újgenerációs ipari technológiák

– Alapvetően ezek az új technológiák nem a rossz technológiák. Sokaknak az akkumulátorokról a régi savas közegű akkumulátor jut eszükbe. A kompetenciaközpont fő célja, hogy ezeken a moduláris vizsgálatokon keresztül, bevonva a szereplőket országosan a helyi iparral együttműködve közösen nyugtassuk meg a lakosságot, hogy az ő védelmük az elsődleges. Ezek az ipari technológiák nemhogy veszélyesek, de a korábbi ipari termeléshez képest egy egészen másfajta generációt képviselnek – mutatott rá Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke.

Képzések a korszerű ismeretekért

A környezettudatos szemléletmód az oktatási intézmények körében is fontos kérdés. A technológiai fejlődéshez igazodó tantervvel, specializációval, tantárgyakkal sokat tehetnek a felsőoktatási intézmények annak érdekében, hogy képzett szakemberek találják meg számításaikat a zöld átállás ipari környezetében. – Együtt tanulunk, együtt építjük a jövőt. Nem tudtuk 5 évvel ezelőtt, hogy az elektromobilitás most itt fog tartani, illetve az ehhez kapcsolódó technológiák és infrastrukturális fejlesztések. Ezért ebben közösen tudunk fellépni. Megoldást várnak, akár már rövid távon az egyetemi képzéstől. A rövid táv azt jelenti, hogy rövid ciklusú képzéseket kell nyújtanunk. Ahol akár 30-60-90 órás, néhány hónapos képzés, átképzés révén a munkavállalók megkapják azokat a korszerű ismereteket, melyek szükségesek ahhoz, hogy a hozzánk érkező befektetőket kiszolgálják, de számukra is stabil, biztos jövőt ígérő munkahelyük legyen – fogalmazott előadásában dr. Hárskuti János, a Nyíregyházi Egyetem elnöke.

Környezetkímélő közlekedési lehetőségek

Ahogyan honlapjukon olvasható, a HUMDA Green kiemelt célja, hogy Magyarország minden lakosához közelebb hozza az környezetkímélő közlekedési lehetőségeket. A 2050-es klímacélok eléréséréhez elengedhetetlen a közlekedési szektor kibocsátásának jelentős mérséklése, melynek egyik eszköze az elektromos járművek elterjesztése.

Kapcsolódó galéria

HUMDA Roadshow 20240321