Szombaton ünnepli a Vécsey, hogy 60 éves és lett az iskola!

Már több mint 60 éve szól a tanítási órára hívó csengő az Érkert ikonikus iskolájában, a Vécseyben. Az elmúlt hat évtized alatt nagyon sok változáson ment keresztül az iskola, egy azonban mindvégig megmaradt: a gyerekek szeretete.

1963. szeptember elsején szólalt meg először az iskolacsengő Nyíregyháza érkerti városrészében, amely akkor a 12. számú Általános Iskola nevet viselte. 60 év leforgása alatt sok tanuló ballagott el és állta meg a helyét az életben. Most már tanulnak ott olyan diákok is, akiknek nem csupán a szülei, hanem a nagyszülei is a Vécsey padjait koptatták és az ott tanító pedagógusoktól tanulták meg az írás, az olvasás és a számolás művészetét.  Az iskolában jelenleg is olyan pedagógiai munka folyik, amely méltán adhat bizakodásra okot a fenntartónak, a Nyíregyházi Tankerületi Központnak. A folyamatosan emelkedő iskolaátlag, az Oktatási Hivatal által is kiemelt kompetenciamérési eredmények, a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók alacsony száma is fémjelzi a Vécsey Károly Tagintézmény eredményeit.

A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményében két tornaterem, hatalmas sportudvar (melyen műfüves, bitumenes és homokos sportpálya is helyet kapott), otthonos pihenősarkok, egy kiserdő és játszótér is várja a gyerekeket. A pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a környező lakótelepi házakban élő gyerekek szabad, nagy térhez jussanak és,  hogy minőségi időt töltsenek a szabad levegőn, kompenzálva ezzel az emeletes házak hiányosságait. A környezeti nevelést annyira fontosnak tartják, hogy egy mini iskolakertet is kialakítottak annak érdekében, hogy a panelban lakó tanulók is megismerhessék a konyhakertek hasznát és megtanulják a haszonnövények gondozását. A kiskert mellett modern eszközökkel felszerelt tankonyha is a tanulók tudásának gyarapodását szolgálja.

Az iskola elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy a tanulók rendszeresen részt vegyenek különböző kulturális és társadalmi eseményeken, ezzel is erősítve bennük a hagyományok iránti tiszteletre nevelést. Könnyen elérik a gyerekek a Móricz Zsigmond Színházat, a Kállay Gyűjteményt és a Váci Mihály Kulturális Központot, így jóval több esélyük van arra, hogy előadásokon, tárlatokon vegynek részt, mint azoknak, akiknek a kulturális létesítményeket tömegközlekedéssel kell elérni

Nyíregyházán először a Vécseyben valósult meg a 28 fő befogadására alkalmas szabadtéri OPEN AIR tanterem, Veres László tagintézményvezető ötlete alapján. Az iskolaépület előtt található egy nagyon szép, árnyas fákból álló park. Ennek a közepén, mint egy kis erdei tisztás áll az OPEN AIR tanterem. Csoportos munkavégzésre való, padokkal és ülőrészekkel, táskatartóval, tanári asztallal és táblával. A tavaszi kellemes időtől egészen az őszi meleg napokig ki tudnak oda menni  az osztályok és különleges körülmények között tudnak tanulni. Az OPEN AIR tanterem számos lehetőséget is tartogat a tanulócsoportoknak, hiszen a gyerekek a szabad ég alatt, modern kooperatív és élménypedagógiai módszerekkel sajátíthatják el az ismereteket.

Az iskola informatikai felszereltsége kiemelkedő: három, asztali gépekkel felszerelt informatika terem, három, laptopokkal felszerelt tanterem, további három teremben pedig 108 tablet áll a diákok rendelkezésére. Ezeket az egész napos iskolai formában használhatják a gyerekek. Az egész alsó tagozat ebben a rendszerben tanul. A gyerekek reggel 8 órától, délután 16 óráig tartózkodnak az iskolában. Ez az oktatási forma ideális az alsó tagozatosoknak, ahol váltott műszakban két tanító foglalkozik a kicsikkel. Az egyik pedagógus a reál, a másik a humán tantárgycsoportot tanítja. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt támasztják alá, hogy ebben a tanulásszervezési formában a gyermekek terhelése egyenletesebb, jobban eloszlik a nap folyamán. Tanítási órák és napközis jellegű foglalkozások váltogatják egymást. A napközis foglalkozások lehetőséget biztosítanak a tananyag elmélyítésére, gyakorlására, a szabadidő hasznos eltöltésére, pihenésre, mesehallgatásra, kézműveskedésre, vagy játékra a szabadban. Nagy előnye a rendszernek, hogy a tananyag begyakorlását az a pedagógus végzi a gyerekekkel, aki megtanította. Az egész napos oktatási forma másik előnye a rugalmasság. Ha a tanítási órán nem sikerül befejezni a tananyagot, arra a napközis foglalkozáson van lehetőség, akárcsak az ismeretek elmélyítésére, a személyre szabott, differenciált gyakorlásra. Az egész napos oktatás keretein belül a napközis foglalkozások fokozatosan alakulnak át a tanító által vezetett közös munkavégzésből, az önálló tanulás, feladatmegoldás színtereivé. 4. osztály végére a kisdiákok megtanulnak önállóan tanulni, ami feltétele a felső tagozaton a sikeres helytállásnak.

A szülők ügyeletet is igénybe vehetnek az iskolában: reggel 7 órától a tanítás kezdetéig, délután pedig 18 óráig biztosítanak ügyeletet a gyerekeknek.

A 60 éves születésnapi eseménysor részeként 2024. március 23-án szombaton 9.00 órától jubileumi gálaműsorra várják a szülőket, leendő elsőseiket, nyugdíjba vonult kollégáikat. Fellépnek az iskola tanulói, akik verssel, zenével, tánccal szórakoztatják a mélyen tisztelt nagyérdemű közönséget.