Rivalizálás helyett összefogás! Stratégiai együttműködésre készül Debrecen és Nyíregyháza

 

Nagy lehetőségek!

 

A térségi együttműködésben rejlik a jövő – véli Debrecen és Nyíregyháza vezetése. A két megyeszékhely polgármestere sajtótájékoztatót tartott tervezett együttműködésükről. A korábbi, évtizedeken át tartó rivalizálást most új lehetőségek váltják fel: kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködés kialakítása a cél. Közúti, vasúti és légi közlekedési fejlesztéseket is tervez a két város. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta:


„A két repülőtér összehangolt fejlesztése is célunk, és ez már szinte átvezet minket a turisztika fejlesztéséhez. Épülnek az új hotelek Nyíregyházán és Debrecenben is, tehát a két város együtt tud fogadni olyan minőségi turistákat, akik általában repülővel jönnek és négycsillagos szállodákban szeretnének megszállni. Szerencsére tudunk olyan programajánlatot adni, de csak együtt, ami akár egy egyhetes itt tartózkodást is indokolhat.”

 

A tájékoztatón elhangzott, a következő uniós fejlesztési ciklusra, azaz a 2020 utáni időszakra is közösen készülne Debrecen és Nyíregyháza. Dr. Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta:


„Meg kell fontolni azt, hogy Brüsszelben egy közös képviseletet hozzunk létre annak érdekében, hogy Debrecen és Nyíregyháza közvetlenül tudjon lobbizni saját fejlesztései mellett. Olyan fejlesztésekben gondolkodunk, mint a közlekedésfejlesztés területén a 4-es főút 2x2 sávosítása, amely egy rendkívül fontos fejlesztés lehet a 2020-as években. De nagyon fontos az is, hogy megerősítsük ennek a térségnek a lakosságmegtartó erejét és szakítsunk azzal a kialakult folyamattal, gyakorlattal, hogy Közép- vagy Nyugat-Magyarország, valamint Nyugat-Európa elviszi a polgárainkat, elviszi a munkaerőt ebből a térségből.”


Ehhez többek között a városok fejlődő gazdasági helyzetét, valamint az oktatási intézmények közötti együttműködéseket is tovább kell erősíteni – tette hozzá a debreceni polgármester. A stratégiai együttműködésről Debrecen és Nyíregyháza közgyűlése is ezen a héten szavaz. A polgármesterek azután, várhatóan pénteken írják alá majd a megállapodást.

Dér Vivien