Ritka törpevíziló született

Révészné Petró Zsuzsa a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője felvázolta, hogy örömmel állapították meg a törpevíziló ivarát. Az osztályvezető szerint valamilyen oknál fogva fogságban sokkal kevesebb hímivarú állat szokott születni, így biztosan sok látogatója lesz az Állatparkban. Révészné Petró Zsuzsa azt is kihangsúlyozta, hogy az itt élő tenyészpár 2006-ban és 2007-ben érkezett a nyíregyházi állatparkba, és ez már a harmadik almuk. Egyszer már volt egy nővérkéjük.

 

ORVOSI VIZSGÁLAT

 

Dr. Biácsi Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa kifejtette, hogy a ritka törpevíziló a napokban esett át orvosi vizsgálaton. Az állatorvos szerint minél nagyobb az állat, annál ritkábban vizsgálják. Az állatorvos azt is elmondta, hogy a vizsgálat keretében ellenőrizték a köldökét, hogy rendesen beszáradt-e, illetve kap egy egyedi azonosítószámot is. Dr. Biácsi Alexandra véleménye alapján az állatorvosi vizsgálat nehézsége az volt, hogy a törpevíziló bőre meglehetősen csúszós, ez azért van mert a vízilovak nyákot termelnek, ha veszélyt éreznek így ennek következtében csúszik is a bőrük.

 

RITKA ÉLŐLÉNY

 

Napjainkban sajnálatos módon alig 2000 törpevíziló él összesen a természetben, ezenfelül élőhelyeinek csökkenése és a vadászat is veszélyezteti. Az Európai Szövetség Tenyészprogram keretében szaporítja, melyhez a Nyíregyházi Állatpark 2006-ban is csatlakozott. Jelenleg a Dániából érkezett Hamlet nevű apa, a francia Broutille nevű anya és a két hetes utód él az állatkertben.

Hatalmas ütemben fog növekedni a kis törpevíziló, és ahogy jó idő lesz, akkor a majd a látogatók a külső kifutóban is megtekinthetik, most azonban még az üvegablakon keresztül láthatják az érdeklődők.

Pálfi Hedvig Nóra

Fotó: Nyíregyházi Állatpark