Ritka kismajom született Nyíregyházán

Már önállóan mászkál a kis sárgaszakállas maki a Nyíregyházi Állatpark makierdejében. A három hónappal ezelőtt született kismajom ágról ágra szalad, úgy fedezi fel a világot. Már a szilárd takarményféléket is kóstolgatja, leveleket, zöldségeket, édes gyümölcsöket eszeget.

 

RITKA MAJOMFAJ

 

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak és a Madagaszkártól 400 kilométerre lévő Majotte-szigeten van a természetes élőhelyük. Gyűjtőnevük a Lemur, ami a szellemek szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket, a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták. A kismajom születése azért különleges, mert sárgaszakállas makikból az országban csak a sóstói állatkertben él tenyészcsapat, amely egyébként igen eredményes, hiszen ebben a majomcsaládban minden évben születik utód.

 

MÁR 6 TAGÚ A MAKICSALÁD

 

A kicsi megszületésével már 6 tagú a makicsapat. A kismajmot az édesanyja 130 napi vemhesség után hozta világra, egészségesen. A kismajom láthatóan jól érzi magát. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta: a kismajom már 3 hónapos, és most már kiderült róla, hogy fiú. A kis maki igazi akrobata, így a látogatók egyik kedvencévé válhat.
A kis sárgaszakállas makit az állatpark vendégei testközelből is láthatják, hiszen ez a csapat is a makierdőben él, ahova a látogatók beléphetnek az állatok közé, ráadásul ott keresztülhaladva láthatják a kiselefántot is, hiszen az elefántborjú mamájával közvetlen a makik szomszédságában él.

F. A.