Ritka Geoffroy-macska született a Nyíregyházi Állatparkban

Ritka, veszélyeztetett fajként számon tartott Geoffroy-macska (Leopardus geoffroyi) született a Nyíregyházi Állatparkban. 

A jelenleg két hónapos, 72 napnyi vemhesség után világra jött nőstény kölyköt eddig anyja rejtette, de a héten a szerencsésebb látogatók már megpillanthatják a kifutójában – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője szerdán az MTI-vel.

A ritka faj egyedei - melyből az egész világon zárt tartási körülmények között mindössze hetvenöt él - az Európai Fajmegőrzési Program révén kerültek Nyíregyházára. A jelenleg tizenkét éves, Csehországban született hím 2014-ben, míg tizenegy éves német párja 2017-ben költözött be a sóstógyógyfürdői látványosságba.

Az utód nyolc-tíz hetes koráig jórészt még anyatejjel táplálkozik, de fokozatosan áll át a ragadozókra jellemző nyershús táplálékra. Születésének azért is örültek a szakemberek, mert idén csak három helyen szaporodott ez a macskaféle a világ állatkertjeiben – jegyezte meg az osztályvezető.

A faj a nevét Étienne Geoffroy Saint-Hilaire 19. században élt francia zoológusról kapta. A 45-75 centiméter hosszú, 3-8 kilogramm súlyú ragadozó, Bolívia, Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay és Chile területén él elsősorban erdőkben, bozótosokban és a 3300 méter feletti hegyekben; utóbbi miatt a helyi lakosság a „hegyek macskájának” nevezi.

Különleges mintázatú bundája miatt élőhelyén erősen fenyegetett, mivel prémje az állatkereskedelemben nagyon kedvelt, emellett drasztikusan csökkenő élőhelye is tizedeli állományait.

 

Forrás: hirado.hu