Ritka antilopfaj született az állatparkban

[video]

Anyjával és pótanyjával él a kis antilop Sóstón. Alig múlt egyhetes, egyelőre még anyatejjel táplálkozik. Ott jártunkkor sem akarta abbahagyni az ebédet, és folyamatosan az anyján csüngött.

 

VIZI-ANTILOP

 

A szitatunga egyébként félig vízi életmódú, tehát élete nagyobb részét vízben vagy annak közelében tölti. Természetes élőhelyén jól úszik és gyakran teljesen elmerül, hogy ha veszélyt érez. Hosszú patái papucsszerűen megnyúltak, ezzel az ingoványos talajon való mozgáshoz alkalmazkodott.
Sóstón a kis állat születése után szinte azonnal talpra állt, ami azért is fontos, mert eredeti élőhelyén számos veszély leselkedik rá. Nyíregyházán persze biztonságban van, egyelőre még fedett helyen növekedhet.

– A téli időszakban a fűtött istállóban tartózkodik, de tavasszal a tágas kifutóban, a Tarzan ösvényén fog élni zsiráfokkal, zebrákkal és különleges antilopokkal – mondta Révészné Petró Zsuzsanna, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.

 

NŐ AZ ÁLLOMÁNY

 

A jelenleg alig egy kilogrammos kis nősténnyel már tízre növekedett a Nyíregyházi Állatpark szitatunga állománya. Sóstón a tenyészetre sem lehet panaszkodni, az istállóban élő másik állat is épp vemhes, novemberben pedig egy hím példány született.

Erdős József