Ringató – Társasági lét a Móricz Zsigmond Könyvtárban kedd délelőttönként

 

Csörgő, dob, furulya, triangulum, de még citera is előkerül a Ringató-délelőttön, ahol értékes népdalokkal, megzenésített versekkel, mondókákkal, játékokkal, barátok között telik az idő.

Kettős célja van a foglalkozásoknak.

– fogalmaz Ferenczné Endresz Klára.

Egyrészt szeretnénk mintát nyújtani az anyukáknak, hogy milyen értékes zenei anyaggal, ölbeli játékokkal, mondókákkal, énekekkel, minél korábban tudják fejleszteni a gyermekek zenei érzékét. Másik célja, hogy az anyukáknak át tudjuk adni az éneklés örömét, élvezzék azt, hogy énekelhetnek, micsoda értéket jelent az, ha közösségben tanulják meg a dalokat.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Gállné Gróh Ilona 26 évvel ezelőtt indította a mozgalmat zenepedagógusként Szentesen, majd Budapesten folytatta.

13 éve kezdte a foglalkozásvezetők képzését. Ma országszerte és határainkon túl, több száz szakember dolgozik azon, hogy értékes zenét, szórakoztató játékot tanítson szülőnek és kisgyereknek.

Rendszeres szakmai továbbképzéseken veszünk részt, átadjuk egymásnak a tapasztalatainkat, nagyon sokat tanulunk egymástól. Úgy fogalmazhatnék, hogy a Ringató az egy hatalmas nagy család.

– mondja a foglalkozásvezető.

Kellemes időtöltésnek bizonyul babának és édesanyának is a Ringató. Mindketten várják az újabb alkalmat, a következő találkozást, a közös éneklés örömét.

Én szórólapról értesültem erről a lehetőségről – árulta el Sikolya-Kertész Kinga  és nagyon szereti Hanga. Egy éves korától járunk vele, mert akkor engedte a napi ritmusa, hogy eljöjjünk ide. Nagyon szeret a gyerekekkel lenni. Összebarátkoztam több anyukával is, tapasztalatokat tudunk cserélni. Klári néni nagyon kedves, nagyon jó foglalkozásokat tart, mindig az aktuális időszakra készülünk.

A foglalkozásokon körülveszi a családokat a zene, amit otthon aztán ismételnek, újraélhetnek.
A Könyvtár mellett ma már a Váci Mihály Kulturális Központ borbányai intézményében, Mátészalkán és Vásárosnaményban is működik a Ringató Ferenczné Endresz Klára irányításával.

 

Matyasovszki Edit