Rímfaragás és festészet

17. alkalommal szervezte meg a Bem József Általános Iskola a „Versíró, rímfaragó” elnevezésű versenyt, amelyre a megye általános iskoláinak tanulói jelentkezhettek. A diákoknak megadott verscímekhez kellett minimum kétsoros verset költeni.

De jó lenne...
A boldogság
Csigaélet
Állatkertben
Táncol a napsugár
Tavaszi este

Ezt követően, a helyezést elért verseket illusztrálták vegyes technikával azok, akik a képzőművészetben jeleskednek, hiszen a verseny része már 15. éve „A festészet-néma költészet” megmérettetés is.

Hagyomány és művészet

Dr. Baloghné Mester Éva, a Bem József Általános Iskola igazgatója a díjátadón a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a verseny célja a hagyományok ápolása és az, hogy a gyerekeket a versek, a versolvasás szeretetére neveljük, valamint ráirányítsuk a figyelmüket az igényes képzőművészeti alkotásokra. Az igazgatónő kiemelten fontosnak vélte ezt a nevelési célt a mai, elgépiesedett világban.

8 település 15 intézménye a versenyben

Az idei tanévben a megye 8 településének 15 intézményéből 85 pályamű érkezett, amelyek közül a zsűri tagjai, az iskola vezetősége, dr. Szepessy Béla grafikusművész és Nagy Zsuka költő választották ki a nyertes alkotásokat.

További képekért kattintson a fotóra!

Nagy Zsuka költő a díjátadó után azt mondta, közhely, de nagyon nehéz helyzetben volt a zsűri, hiszen minden egyes pályamunka egy külön kis gyöngyszem volt.

A zsűri minden általános iskolai évfolyamon hirdetett első, második és harmadik helyezettet. Keczkó Dóra a hatodikosok versenyében lett az első. „Várlak” című verse egy képzeletbeli személy jelenlétének vágyáról szól.

Keczkó Dóra: Várlak (részlet)
„Várlak már, de mikor érkezel?
Nem tudom, tán nem is létezel...
Nem ismerlek még, mégis féltelek,
Ó, úgy várlak már, mikor érkezel.”

A hatodikos Dóra azt mondta, már régen foglalkozik versírással és általában kihasználja azokat az alkalmakat, amikor megmutathatja tehetségét. Azt mondta, a legnagyobb kihívás ebben a versenyben az volt, hogy nyomás alatt, időre kellett elkészülni alkotásával.

A megmérettetésben eredményesen szereplő tanulók könyvjutalomban részesültek, valamint megkapták azt az antológiát, amelyet a díjnyertes alkotásokból szerkesztett a zsűri elnöke, Nagy Zsuka költő.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)