Rettegnek tőle, pedig hasznukra válik

A mozgóképes feladatoktól tartottak ma a legtöbben az örökösföldi vizsgacentrumban. Volt, aki azt mondta, a képzés során nem is találkoztak ilyenekkel. 

– Volt KRESZ-program, abban nem nagyon volt mozgóképes, vagyis nem is volt, félek egy kicsit ettől – mondta el Krajczár Adrián. Mások ellenben azt mondták, hogy ezek a feladatok nem nehezek.

– Az E-titánon lehet ilyen teszteket találni, teljes mértékben érthető, könnyűnek minősül – tette hozzá Csík Botond.

 

Május végén jelentek meg

 

Az új szimulációs kérdések másfél hete jelentek meg a számítógépes tesztlapokon. A vizsgázók összesen két ilyen feladattal találkozhatnak a megmérettetéskor. Az egyik 1 pontos, míg a másik 3 pontot ér. A kérdések egy-egy konkrét forgalmi szituációt, és nem egy kiragadott pillanatot ábrázolnak. A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint a fejlesztés nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vizsgázók élethűbb megjelenítésben értelmezhessék az adott közlekedési helyzetet. A szakértők szerint éppen ezért nem is kell félni tőlük.

– Másabb, mert az ábra mozog és a döntési helyzetben ugyanúgy egy perc áll a jelöltek rendelkezésére. De a mozgóképes ábrának az a lényege, hogy amikor ő kikerül a forgalmi szituációba, ott adott esetben tizedmásodpercek alatt dönteni kell, de itt egy perc áll a rendelkezésére. Gondolom, hogy a félelem oka az újdonság megjelenése, de eloszlatom a problémát, mert semmi félelmet nem kell, hogy jelentsen – hangoztatta Kuncsik László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége Járművezető Vizsgáztatási és Utánképzési Osztály vezetője.

 

Meg tudják oldani

 

Kuncsik László arról is beszámolt, hogy már statisztikát is készítettek a mozgóképes feladatokról. Ebből az derül ki, hogy a legtöbb vizsgázó számára nem jelent problémát a megoldásuk. Az eredményesség nem romlott ettől, általában simán megoldják ezeket a kérdéseket a jelöltek.

Z. Pintye Zsolt