Retró véradás Nyíregyházán

Sokszor adott már vért Koós Mónika. A gyógyszertári szakasszisztens évente többször is részt vesz az ilyen nagyobb akciókon, mert ezzel is szeretne másokon segíteni.

– 6-7 éve adtam először vért, és egészségügyi dolgozóként nagyon fontosnak tartom a véradást. Főleg ebben az időszakban, amikor kevés a vér és vérhiány van – mondta.

Sör és virsli is járt ma a donoroknak a Jósa András Oktatókórházban. A Magyar Vöröskereszt retró hangulatot teremtve kedveskedett a véradóknak. Emellett ezzel emlékeztek meg a Véradók Világnapjáról, amit minden évben június 14-én, Karl Landsteiner születésnapján tartanak meg. A Nobel-díjas osztrák orvos arról híres, hogy 1901-ben ő fedezte fel a vércsoportokat. A nyíregyházi véradás szervezői azt mondták, a nyári időszak minden évben kritikus, mert ilyenkor az állandó véradók is szabadságra mennek.

További képekért kattintson a fotóra!

– A nyári időszak nagyon nehéz, az embereket a szabadság idején nehéz megszólítani, hiszen nem tudunk a rendszeres véradók után menni, bár itt, Szabolcs megyében 18-19 százalék az új véradók aránya – mondta Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója.

A véradásra azért van szükség, mert az emberi vér semmilyen más anyaggal nem pótolható. A levett vörösvérsejt-koncentrátum azonban csak korlátozott ideig tartható. A rászorulók száma jelentős, Magyarországon évente 400 ezer embernek van szüksége balesetek vagy különböző megbetegedések miatt mások áldozatvállalására. A retró véradás délután 5 óráig tartott a kórházban.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)