Repülőnap Nyíregyházán

Már reggel repülőgépek zajától volt hangos a nyíregyházi légtér. Aki felnézett az égre hármas kötelékben repülő gépmadarakat láthatott parádézni. Majd megkezdődött a léggömbvadászat. Utána ejtőernyősök, vitorlázó repülők és sárkányrepülők vették birtokba a megyeszékhely légterét.

 

Közel 70 éves pilótaképzés

 

Nyíregyházán 68 éve folyik pilótaképzés. A színes programokkal tarkított Repülőnap a szórakoztatás mellett egyben a képzést hivatott népszerűsíteni. Az idei esztendő ebből a szempontból igen különleges. 1986-ban volt ennyi jelentkező, mint most a Nyíregyházi Egyetem pilótaképzésére – mondta Horváth Péter, a rendezvény főszervezője –, aki hozzátette, idén 18-an iratkoztak be nappali tagozatra.

 

Európa-bajnoki bemutató

 

A nap sztárvendége Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, többszörös Guiness rekorder volt, akinek szintén van nyíregyházi kötődése. 1986-ban szerzett repülőmérnökként diplomát a Nyíregyházi Főiskolán, majd 5 évig pilótaoktatóként tanított az intézményben. Eddig több mint 110 -féle repülőgéptípus vezetett. Elmondása szerint teljesen más kisrepülőt vezetni és nagy utasszállítót is. Míg előbbi szinte egyszemélyes feladat, utóbbi már csapatmunka. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Mindkettőre készülni kell, mind a kettőt nagyon tisztelni kell és fontos a folyamatos képzés, de ha ezt becsülettel csinálja az ember, akkor ez nagyon szép dolog. Az Európ-bajnok egy igazán különleges hangulatot festett az égre a nyíregyházi közönség nagy örömére.


Programok a szárazföldön

 

Az egész napos ingyenes program a szárazföldön is kínált látnivalót a több ezres nézőközönségnek. Volt repülő-modell kiállítás, és az érdeklődők egy ritka helikopterkülönlegességet is megtekinthettek. A napot könnyűzenei koncert zárta.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)