Repülőnap Nyíregyházán!

Helikopter bemutató, műrepülés, ejtőernyős ugrás. Csak néhány program azok közül, melyek a szeptember 4-én megrendezésre kerülő Repülőnapon várják az érdeklődőket. Nyíregyháza vezetése saját költségvetésből szervezi a napot, melyre a belépés ingyenes. 

- A Tréner Kft-t kértük fel a szakmai munka elvégzésére, akiknek nagy tapasztalatuk van mind a repülés mind a hasonló események szervezése kapcsán. Szerettük volna, ha gripen vadászgépek is repülhetnek Nyíregyháza fölött, de épp NATO gyakorlat van, így ők készenlétben állnak majd, így nem láthatjuk őket. A szabolcsi megyeszékhely mindig is híres volt pilóta képzéséről, ezért is tartottuk fontosnak egy repüléshez kapcsolódó rendezvény támogatását - mondta Dr. Ulrich Attila alpolgármester. 

Nyíregyházán 1968-ban kezdődött a pilóták oktatása, és többek között Farkas Bertalan, hazánk egyetlen űrhajósa, és Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok is itt végzett. 

- Veres Zoltánnal nagyon jó a kapcsolatunk, és azonnal igent mondott a felkérésünkre, így két bemutatót is tart, egyet vasárnap délelőtt, egyet délután. De ezen kívül is lesz látnivaló, hiszen ejtőernyős ugrás, léggömb vadászat, kötelékrepülés és helikopteres bemutató is várja az érdeklődőket - mondta Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezetője. 

A cég azzal is büszkélkedhet, hogy Nyíregyházán képzi a Wizz Air pilótáit. Rövidesen 18 hallgató kezdi meg tanulmányait, akik kezdetben kis repülőgépekkel gyakorolnak, majd Hollandiában szimulátoron folytatják a tanulást. Végzett kapitányként nagy utasszállító repülőket vezetnek majd.

A szeptember 4-i Repülőnapra ingyenes autóbuszjáratok is indulnak a Búza térről vasárnap reggel 9 és 9.30 órakor. Érdemes tömegközlekedéssel kimenni a repülőtérre, mivel a belépés ugyan ingyenes, de a parkolásért fizetni kell. A nap folyamán a bemutatók mellett kiegészítő és gyerekprogramok is várják a családokat, míg a rendezvényt egy koncert zárja. 

Dankó László