Rendőrségi ellenőrzés az utakon – Teherautókat és buszokat állít meg a hatóság
Fotó: police.hu

Teherautókat és buszokat ellenőriz a héten a rendőrség. Naponta 10–12 helyszínen állítja meg a sofőröket a hatóság, elsősorban a vezetési és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartását vizsgálják.

 

A kálmánházi pihenőben kezdődött a rendőrség akciója kedden, de a négynapos ellenőrzés idején számtalan helyszínre eljut majd a hatóság. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság ismét csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának ellenőrzéséhez, így teherautókat és buszokat állítanak meg a megye útjain. Elsősorban a vezetési és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartását vizsgálják.

„A kollégáim naponta hét csoportban és 10–12 helyszínen ellenőriznek, de más, a gépjárművezetőkkel kapcsolatos egyéb szabályokat is vizsgálják. A vezetési időn felül a menetokmányokat is megnézik és szondát is fújatnak velük. Március hatodikáig az egész megye közigazgatási területére egy fokozott ellenőrzést is elrendeltek, ezért nagy hangsúlyt helyeznek az illegális migráció és az embercsempészettel kapcsolatos cselekmények felderítésére is” – mondta Koncz László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.

A rendőröket segítik a határrendészeti kirendeltség munkatársai is a helyszíneken. A hatóság tapasztalata azt mutatja, a teherautók és buszok vezetői nagyrészt betartják a szabályokat, de egy-két szabálysértéssel mindig találkoznak, ilyenkor a szankció sem marad el.

„Ebben az évben természetesen a veszélyhelyzet miatt csökkent a forgalom, nem olyan a teherautó- és a buszforgalom, mint a korábbi években, amikor normál üzemben megy az ország és a megszokott módon zajlik az élet” – tette hozzá Koncz László.

A mostanihoz hasonló ellenőrzéseken naponta akár száz autót is megállítanak és megvizsgálnak a rendőrök, a jelenlegi akció pénteken, február 12-én ér véget.