Rendkívüli tanítási szünet – Koronavírusos egy pedagógus a Szent Miklós iskolában

Háromnapos rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el koronavírus-fertőzés miatt a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában. A járványhoz kapcsolódó másik friss hír, hogy Debrecenben és Nyíregyházán növekszik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. Ez 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

 

Zárva van a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, ez a plakát is jelzi az intézmény ajtaján, hogy koronavírus-fertőzés miatt nincs senki iskolában. Az intézményben egyébként 456 gyermek tanul, nagyon kevés a hiányzó, 400 diák még kedden is részt vett a hagyományos tantermi oktatáson.

„A tegnapi naptól van rendkívüli tanítási szünetünk. A gyermekek és kollégáink védelme érdekében volt erre szükség, hála a jó Istennek, egyetlen egy fertőzöttünk van csak, viszont ő nagyon sok csoportban tanít és ezért gondoltuk úgy, hogy ha ezt a három napot kiadjuk, plusz ott lesz mellette a két hétvégi nap, akkor meg tudjuk akadályozni a vírusnak a terjedését. Püspök atyával nagyon komoly átgondolás után döntöttünk így, hogy ilyen módon próbáljuk megakadályozni a vírus terjedését” – mondta dr. Pappné Petrasevits Anasztázia, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola igazgatója.

A hagyományos tanítás hétfőtől folytatódik. Igazgatói döntés alapján egy tanévben egyébként hat tanítás nélküli munkanapot lehet kijelölni, ezért is választotta az intézmény ezt a lehetőséget.

Átgondolt védekezés

A megelőzésre egyébként nagy hangsúlyt fektet a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, szülők és idegenek egyáltalán nem léphetnek be az intézménybe. A három első osztály 86 diákjait is néhány idősebb tanuló kísérte be a tantermekbe az első tanítási napokon, illetve már szeptember elsejétől mérik a diákok testhőmérsékletét reggelente. Az iskola még elővigyázatosabb, már a 37 fokos hőemelkedésnél értesítik a szülőket.

Nőhet a fertőzöttek száma

A koronavírushoz kapcsolódó friss hír egyébként, hogy a 41. héten végzett szennyvízvizsgálatok alapján Debrecenben és Nyíregyházán növekszik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. Az ebben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Továbbra is fontos kiemelni, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különös tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Tartsuk be a higiénés szabályokat, viseljünk maszkot és gyakran szellőztessünk.