Fertőtlenítőszereket kaptak az intézmények – Védőfelszerelés az önkormányzattól
Fotó: Szarka Lajos

Több mint ötszáz liter kézfertőtlenítőt és négyszáz liter felületfertőtlenítő szert osztottak ki az önkormányzat óvodáiban és bölcsődéiben. Az intézmények gyermeklétszámtól függően arányos mennyiséget kaptak csütörtök reggel a városházán. Az ellátmány az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól érkezett, korábban már szeptemberben is kaptak fertőtlenítőszereket az önkormányzati intézmények.

 

Maszkban, külön időpontokra érkeztek az intézmények vezetői csütörtök reggel a városházára. Az önkormányzat fenntartásában működő 35 óvoda és 9 bölcsőde között 516 liter kézfertőtlenítőt és 424 liter felületfertőtlenítő szert osztottak szét, az intézmények létszámával arányosan.

„Az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól kapjuk ezeket a tisztító- és fertőtlenítőszereket. Ez a második adag, hiszen az iskolai, óvodai tanévkezdéskor már kaptunk 620 litert és most ismételten megjött az a mennyiség, ami szükséges az óvodáinknak. Ezen túlmenően védőeszközöket, védőfelszereléseket is ad az önkormányzat az óvodáinknak és a bölcsődéinknek is” – mondta dr. Kása Brigitta aljegyző, a nyíregyházi operatív munkacsoport vezetője.

Kiegészítette az önkormányzat

FFP2-es maszkokat, védőszemüvegeket és védőpajzsokat is kaptak az intézmények. Ezekre azért van szükség, mert ha egy gyerek napközben megbetegszik, akkor őt elkülönítik a többiektől, viszont egy felnőttnek akkor is vigyázni kell rá, amíg a szülő nem megy érte az intézménybe. A védőfelszerelésre ilyenkor szüksége van a dolgozónak. A helyes és folyamatos védekezésnek is köszönhető, hogy alig jelent meg eddig a koronavírus a rendszerben.

„4 dolgozó van, aki pozitív ebben a rendszerben és ez a rendszer 4700 gyerekről gondoskodik 800 dolgozóval, tehát ez egy egész nagy rendszer. Most adtunk át tisztítószereket, fertőtlenítőszereket, amit az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól kaptunk, hozzátettük az FFP2-es maszkokat, a LEGO-tól adományozott szemüvegeket, a Color Pack által pedig a pajzsokat, tehát ez egy komplex, a megelőzéshez szükséges csomag, amit minden óvoda és bölcsőde képviselője elvisz” – közölte dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A nyíregyházi operatív munkacsoport napi kapcsolatban van a helyi intézményekkel, az önkormányzat a biztonság és a védekezés, a gyermekek és a dolgozók védelmének érdekében további védőfelszerelésekkel látja el az intézményeket a következő hónapokban is.