Rendkívüli intézkedések léptek életbe: éjféltől zajlik a határellenőrzés

A koronavírus-járvány immár hivatalosan is világjárvány. A kormány veszélyhelyzetet és rendkívüli intézkedéseket  hirdetett ki. Az egyik ilyen fontos intézkedés, hogy beutazási tilalmat vezettünk be az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező nem magyar állampolgárok számára, ők nem léphetnek be Magyarország területére. 2020. március 12-én 0 órától visszaállítottuk a határellenőrzést a magyar-szlovén, valamint a magyar-osztrák határon.

Jelenleg öt ilyen határátkelőhelyen folyik ellenőrzés a osztrák, szlovén határszakaszon jelen: Sopron, Hegyeshalom, Rábafüzes, Letenye, Rédics, Csörnyeföld.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs Ügyeleti Központ vezetője erről a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a másik több mint negyven egyéb határátkelőhelyen is folyamatban van a határellenőrzés megszervezése. Az ellenőrzés kiterjed az egészségügyi szűrésre is, amelyet az Országos Mentőszolgálat munkatársai hajtanak végre.

Azok a magyarok, akik hazaérkeznek Olaszországból, hatósági házi karanténra kötelesek. Éjféltől reggel 8 óráig négy fő magyar állampolgár számára került sor a hatósági házi karantén elrendelésére.

Két román állampolgár volt, akivel szemben megtagadtuk az országba történő beléptetést, hiszen ők Olaszországból érkeztek. További két dél-koreai állampolgár volt, akik pedig a Hegyeshalom - Győr között közlekedő vonaton került ellenőrzésre, őket szintén visszairányítottuk Ausztriába.

Korábban az Olaszországból érkező repülőjáratok egy részét már korlátoztuk, ma nulla órától Olaszországból nem érkezik repülőgépjárat. Egy Alitalia-gép szállt le ma a ferihegyi repülőtéren azért, hogy az itt rekedt olasz turisták egy részét hazaszállítsa. Ennek a repülőgépnek a személyzete nem hagyhatta el a repülőgépet, ők a fedélzeten várták meg az utasokat.

Előzmény:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/rendkivuli-kormanyintezkedesek-hatarellenorzes-beutazasi-tilalom-hatosagi-hazi-karanten

További információk:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/magyarorszag-ideiglenesen-visszaallitotta-a

 

Forrás: koronavirus.gov.hu