Rendhagyó történelemórát tartott Rákay Philip

2014 óta idézi fel a rendszerváltozás legfontosabb eseményeit és összefüggéseit a közszolgálati televízió csatornáin Rákay Philip. A tévés személyiség két éve kapta a felkérést, hogy az 1989-es történések negyed évszázados jubileuma alkalmából készítsen egy speciális sorozatot. Ez végül egy történelmi talkshow lett, amelyben egymás után nyitják meg a rendszerváltás és az odáig vezető történések aktáit. Nyíregyházán Rákay Philip nemcsak erről a műsorról beszélt, hanem arról is, fel kell tárni a történelmet, hogy megértsük az ország múltját. Így kiderül, miért alakult ki a megosztottság vagy éppen mi a háttere a jelenlegi politikai viszonyoknak. A szerkesztő 1956-tól így egészen a közelmúltig igyekezett a nagy történelmi jelentőségű változásokat bemutatni. 

További képekért kattintson a fotóra!

– A 20. századnak számtalan sorstragédiája volt, Trianontól a holokausztig és a kommunizmus bűneiig, egészen 1956-ig és az azt követő időszakig. Nagyon sok olyan közös történetünk van, amelyeket az oral history, a mesélt történelem kapcsán és persze a történészek segítségével el kell mesélnünk. Okulásként, azért, hogy tudjuk, mi történt, és tudjuk, hogy mi az, aminek soha nem szabad megtörténnie – fejtette ki Rákay Philip.

A szerkesztő nagyon fontosnak tartja azt is, hogy idén méltóképpen emlékezzen meg az ország az 1956-os eseményekről. A 60 éves jubileum kapcsán szerinte nemcsak a budapesti történésekre kellene fókuszálni, hanem arra is, hogy mi volt vidéken, egyes településeken. Emellett szerinte nagy figyelmet kellene fordítani az egyéni történetekre, arra, amit a szemtanúk megéltek és még emlékeznek rá. A televíziós szerkesztőt a nyíregyházi Polgári Szalon látta vendégül a megyeszékhelyen.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)