Regionális távhőkonferencia

50 évvel ezelőtt, 1966 őszén az első lakótelepek felépítése után 521 nyíregyházi lakásban kapcsolták be a távfűtést, ezzel indult útjára a távhőszolgáltatás a megyeszékhelyen. Fél évszázad elteltével ma már a lakosság 40 százaléka használja a fogyasztók szempontjából a legkényelmesebb fűtési rendszert. Jászai Menyhért alpolgármester hangsúlyozta, egy stratégiai ellátásról van szó 16 ezer lakásban és közel ezer intézményben. Környezetvédelmi szempontból ez nagyon fontos, de az önkormányzat ösztönzi a távhőhálózat korszerűsítését, valamint az intézményi épületek energiahatékonysági mutatóinak javítását is.

 

BIZTONSÁG ÉS INNOVÁCIÓ

 

A szabolcsi megyeszékhely országosan is élen jár a biztonságos távhő és meleg víz szolgáltatásban, mindemellett folyamatosan dolgoznak az innovatív műszaki megoldások bevezetésén is.

További képekért kattintson a fotóra!

Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója arról is beszámolt, hogy elsőként tették lehetővé a fogyasztás szabályozását, a használati meleg víz mérését, ami már távleolvasással működik, a terv pedig az internet alapú okos mérés bevezetése. A távfelügyeleti rendszer pedig a hőközpontok biztonságát szolgálja.

 

A JÖVŐ ZÖLD ENERGIÁJA

 

A konferencián szó esett arról is, hogy a távhőszolgáltatásnak komoly jövője van mind Magyarországon, mind pedig egész Európában. Orbán Tibor, a MATÁSZSZ elnöke úgy látja, a távhő a jövő új zöld energiája, amelyben jelentős megújuló potenciál van, hiszen bármilyen energiával működik. Emellett az uniós forrásokat is hatékonyan képes felvenni, ehhez már csak a pályázati kiírásokat várják.

A konferencián előadás hangzott el többek között a 2020-ig tartó uniós ciklus távhőfejlesztési programozásáról, az energiaszolgáltatók jövőbeni feladatairól, valamint a távhőszolgáltatókat érintő ellenőrzések tapasztalatairól.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)