Regionális képzés Nyíregyházán

A program résztvevőit Nagy József tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte. Az ezredes kiemelte, hogy közbiztonsági referenst kell foglalkoztatni azokon a településeken, melyek az 1-es és 2-es katasztrófavédelmi osztályba vannak besorolva. Fő feladatuk a polgármester katasztrófavédelmi tevékenységének a segítése, így részt vesznek a döntés-előkészítésben, információkat gyűjtenek, koordinálnak, szervezési feladatokat látnak el. A referensek tanfolyamokon sajátították el a különböző ismereteket, amelyekhez a gyakoroltatás és újabb ismeretek megszerzése elengedhetetlen.

A kedd délelőtti elméleti felkészítésen a vízügyi szakterület aktuális kérdéseit, az árvízi kockázati térképezés eredményeit ismerhették meg a továbbképzés résztvevői, majd az operatív tevékenység helyi tapasztalatairól hallhattak előadást.

Bemutatták a megye katasztrófavédelmi kockázatait, valamint a mögöttünk hagyott időszak eseménykezelési tapasztalatait beszélték át, a polgári védelmi feladatok aktuális kérdésével együtt.

A délután folyamán pedig a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. területére látogattak el, ahol a gyakorlati foglalkozás keretében a fürdő kockázati tényezőivel ismerkedhettek meg a közbiztonsági referensek.