Régészet Napja a Jósa András Múzeumban

A Régészet Napja alkalmából egész napos rendezvénysorozattal készült a Jósa András Múzeum. 9 órára várják a mozogni vágyókat, hiszen közös kirándulás során kerekeznek ki a Sóstói Múzeumfaluba, ahol a 2014-ben átadott Árpád-kori falut mutatják meg az érdeklődőknek. Majd ismét a belvárosban folytatódnak a programok, 10 órától szakmai tárlatvezetés lesz a Jósa András Múzeumban, az Ősi mesterek nyomában és a Restaurátorok műhelytitkai című kiállításokon nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a múzeumban folyó munkafolyamatokba. A délelőtt során a régészeti raktár rejtett kincseit is megnézhetik csoportos tárlatvezetés keretein belül a kikapcsolódni vágyók, de választ kaphatnak olyan kérdésekre is, mint például a „Honnan tudják a régészek, hol kell ásni?”. Szombaton filmvetítés és előadás is lesz a múzeumban, ezen a robotrepülők szerepéről tudhatnak meg érdekességeket a gyerekek és a felnőttek. Délután pedig várakat hozhatnak eredeti állapotba egy számítógépes program segítségével a látogatók. Mindezek mellett egész nap kézműves foglalkozások és szabadtéri főzés várja a múzeumba látogatókat.

 

Kulisszatitkok és műhelytörténetek

 

Dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója azt mondta, fontos, hogy a nyílt napon minél több ember megismerkedjen a múzeum munkájával, hiszen a Jósa András Múzeumot úgy ismerik egész Európában, mint régészeti múzeum, hiszen a bronzkori, s a honfoglalás kori leleteik egyedülállóak az országban is. A Nemzeti Múzeum után itt található a legnagyobb gyűjtemény. Az igazgató hozzátette, lényeges az, hogy mindenki tudja, milyen munka folyik a Jósa András Múzeumban a régészet területén. Ezt akarjuk a nagyközönségnek bemutatni szombaton.

 

Gyermeknapi programok

 

Programok vasárnap is fogadják a gyerekeket a Jósa András Múzeumban, ahol gyermeknap alkalmából 9 órától fogadják az ünnepelteket. Ezen a napon a gyerekek saját játékaikból rendezhetnek alkalmi tárlatot, múzeumi felfedezőn vehetnek részt és megtekinthetik a játékfegyverekből álló kiállítást. A legkisebbek interaktív mesedélelőttön szórakozhatnak és meghallgathatják a Gombóc Együttes koncertjét. Aki kedvet kapott, bepillantást nyerhet múzeumi szakmákba és hagyományőrző foglalkozásokon bővítheti tudását. A programok délután háromig tartanak, hiszen akkor kezdődnek a Kossuth téri programok. Ott zumba, divatshow, táncbemutató és cukorágyú fogadja a kicsiket, 21 óra 30 perckor pedig Nyíregyháza is csatlakozik az Ezer Lámpás Éjszakája című országos eseményhez, amikor világító lufikat engednek a magasba az eltűnt gyerekek emlékére. Programok vasárnap a Sóstói Múzeumfaluban is várják a családokat. 11 órától délutánig vehetnek részt az érdeklődők koncerteken, hagyományőrző programokon és méhészeti bemutatón.

M. E.