Régészet napja – A Jósa András Múzeum is csatlakozott a programsorozathoz
Idén hatodik alkalommal szervezik országszerte a Magyar Régészet Napját

A programsorozathoz ismét csatlakozott a nyíregyházi Jósa András Múzeum is. Négy helyszínre szerveztek foglalkozást. A kiállítóteremtől a grafikai műhelyen át a restaurátor műhelyig fogadták a vendégeket.

A Jósa András Múzeum a Szóra bírt csontjaink című természettudományos kiállítással kapcsolódik az idei témához, mely a múlt sötét oldalára, az alvilágba, a boszorkányság, az erotika, a háborúk vagy a bűnözés világába kalauzolja a látogatókat.

Eléggé sok mindent megtudtunk, egy emberről, hogy fiú vagy lány, vagy hány évesen halt meg, és hogy ezeket hogyan lehet megnézni. Nagyon tetszett ez az egész, és remélem, hogy ha majd jövök vissza, ugyanilyen sok élmény vár engem.

- fogalmazott a Régészet Napja programjáról Bartos Benedek, az Apáczai Csere János Általános Iskola diákja.

Persze, hogy izgalmas a diákoknak a látvány. A csontok és koponyák sérülései utalnak a traumára, megmutatják, hogy karddal, avagy baltával történt-e az erőszak.

Négy helyszínen fordultak meg a Múzeumba érkező diákok és felnőttek.

Vécseiné Lakatos Bernadett múzeumpedagógus kiemelte:

A hátam mögött a a Nyíregyházi Egyetem docensének az előadását, szakvezetését hallhatják a gyerekek, a csontokat jobban szemügyre vehetik. Aztán a restaurátorok munkájába pillanthattak, be a régészeti rajzolás rejtelmeit figyelhették meg a gyerekek, és megismerkedhettek a negyedik állomáson Jósa Andrással, aki a múzeum névadója is volt egyben.

A Jósa András Múzeum fennállásának 150. évfordulójára  készítette tavaly a múzeumalapító és névadó megújult kiállítását, emlékszobáját.

Akár tudat alatt is épülhet a diákok történelmi tudata. Érzékelhetik a kort, az életmódot, az emberi ambíciókat, célokat és eszközöket. Fontos forrás mindez a tudomány számára.

Ahogyan színes a múzeumi világ, olyan színes csapatmunka a régészet is, a lelőhely felkutatásától a  leletek kiállításáig.

Alapvetően, amikor régészekre gondolnak az emberek, sokszor magányos munkára gondolnak. Igazából többen csináljuk. A régészek mellett régésztechnikusok vannak, rajzolók, geodéta, adatbevivő. Ezeket az óriási feladatokat csak úgy tudjuk megcsinálni, ha többen vagyunk. És természetesen összehangoltan. De, ki ne felejtsem a restaurátorokat!

- magyarázta e szép hivatás összetevőit Dr. Körösfői Zsolt, a Régészeti Osztály vezetője.

A Természettudományi Múzeumból érkezett vándorkiállítás még egy hétig fogadja a Jósa András Múzeum vendégeit, majd a Szóra bírt csontjaink után a Múzeumok éjszakája bemutatóira készülnek az Év Múzeumában.