Receptek pünkösdre
Kollonay István mestercukrász ajánlásával.

Gyümölcskenyér

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 25 dkg porcukor, 2 db tojás, 2 dl tejfel, 1 kk. sütőpor, 5 dkg étcsokoládé, 35 dkg cukrozott, aszalt vegyes gyümölcs. Elkészítése: A mazsolát megmossuk, rövid ideig forró vízbe áztatjuk, leszűrjük, majd kendőre terítve szárítgatjuk. A többi gyümölcsöt felaprítjuk, és összekeverjük a megtörölgetett mazsolával, aztán forgassuk egy kevés lisztbe (ennek az a célja, hogy lassítja sütés közben a forma aljára a nehezebb nyersanyagok lesüllyedését). A lisztben elkeverjük a sütőport. A tejfölt, az egész tojásokat, porcukrot kikeverjük és fokozatosan hozzáadjuk az összes lisztet. Kíméletesen fakanállal bekeverjük a gyümölcsöket és az apróra vágott csokoládét. A masszát öntsük kivajazott, kilisztezett őzgerincformába. 180 C fokon kb. 30 percig süssük. Tetejét vaníliás porcukorral hintjük.

Epres szelet

Hozzávalók: 5 tojás, 15 dkg kristálycukor, 13 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, fél cs. sütőpor, 2 ek. olaj. Elkészítése: Az egész tojásokat és a cukrot felhabosítjuk. Hozzáöntjük az olajat. Fakanállal bekeverjük az összekevert sütőport, kakaót, lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben 180 C fokon, kb. 10–12 percig sütjük. Krémhez: 1 cs. vanília pudingpor, 3 dl tej, 6 ek. cukor, 10 dkg puha vaj. Tetejére: 50 dkg eper, 5 dl víz, 1,5 db citrom leve, 2 dkg vaníliás cukor, 8 dkg cukor, 2,5 dkg natúr zselatin. Elkészítés: Pudingot készítünk a tejjel, a cukorral és a pudingporral. Kihűtés után átkeverjük és a szobahőmérsékletű vajjal kihabosítjuk. A kihűlt piskótalapra rákenjük a krémet. Félbevágott eperrel sűrűn kirakosgatjuk, lehűtjük. A kimért hideg vízből ráöntünk a natúr zselatinra egy keveset és megáztatjuk. A többi vizet, cukrot, vaníliás cukrot, citrom levét felforraljuk és a megáztatott zselatinnal beforraljuk. Kihűtjük és mikor már csak éppen, hogy folyik, ráöntjük a gyümölcsös felületre. Hűtőben pihentessük, szeleteljük.

(Fotó: internet)