Receptek Lukács Péter, a Korona Hotel séfjének ajánlásával

 Kapros-citromos zöldbableves

Hozzávalók (2 adag): 3 db filézett csirke felsõcomb (vagy csirkemellfilé), 1 nagy fej vöröshagyma, 3 db sárgarépa, 30 dkg zöldbab, 0,5 citromból nyert citromlé, 4 ek. tejföl, 1 ek. finomliszt, 2 ek. napraforgóolaj, só, bors és kapor ízlés szerint, 1 l víz.
Elkészítés:
1. A felkockázott csirkecombot pici olajon sóval és jó sok frissen õrölt borssal megpirítjuk.
2. Közben a hagymát kockára, a répát karikára, a zöldbabot kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
3. Miután a hús elkészült, kiszedjük az edénybõl, és a maradék olajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a répát, és picit sózva, megpároljuk.
4. Ezután jöhet hozzá a bab is. Sózzuk, borsozzuk, és ráfacsarjuk a fél citrom levét. Felöntjük forró vízzel, és addig fõzzük, amíg a bab meg nem fõ.
5. Közben habarást készítünk lisztbõl és tejfölbõl. A forró levest hozzáadva, kicsit átmelegítjük (így nem fog kicsapódni!), és behabarjuk vele a levest.
6. Megkóstoljuk, és ha szükséges, akkor még a maradék citrom levét is hozzáadhatjuk. Úgy a finom, ha tényleg érzõdik a citrom.
7. Ezután a friss kaprot összevágjuk, és a leveshez adjuk, és még egyet rottyantunk rajta.

Meggyes-tejberizses rétes

Hozzávalók:
A tejberizshez: 4 dl tej, 2 dl víz, 15 dkg kerekszemû rizs, 6 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor. A töltelékhez: 15 dkg magozott, lecsöpögtetett meggy, 5 db réteslap, 50 g vaj (olvasztott).
Elkészítés:
1. A tejberizshez a rizst hideg víz alatt átöblítjük, majd közepes lángon, fedõ alatt, 2 dl vízben elkezdjük fõzni. Ha felforrt a víz, akkor felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrokat, majd, már fedõ nélkül, folyamatos kevergetés mellett, addig fõzzük, amíg besûrûsödik a tejberizs és a rizsszemek megpuhulnak (kb. 20 perc).
2. A tûzrõl levéve szobahõmérsékletûre hûtjük. Ekkor elkeverjük benne a magozott, lecsöpögtetett meggyet.
3. A réteslapokat egyenként megkenjük az olvasztott vajjal, összesen ötöt rétegezünk egymásra.
4. Az alsó 1/3 részre kanalazzuk a kihûlt tölteléket, egyenletesen eloszlatjuk, majd szorosan feltekerjük. A záródási felülettel lefelé, egy sütõpapírral bélelt sütõtálcára tesszük, és 180 fokos sütõben, 15 perc alatt aranybarnára, készre sütjük.