Ratkó előtt tisztelegtek a könyvtárban

„Egy ágyon, egy kenyéren,

szemünkbe hulló fényben,

tétovázó sötétben,

szerelem fenyvesében.

Egy földön, egy hazában,

égve egyforma lázban,

hidegben, nyári lángban,

egyforma szó a szánkban..."


Ratkó József egyik legismertebb versét olvasta fel az egyik nyíregyházi könyvtáros. A költő idén augusztus 9-én lenne kereken 80 éves. Ratkó bár Budapesten látta meg a napvilágot, ezer szállal kötődik a megyéhez. Tiszadob, Nyíregyháza és Nagykálló állandó lakhelyéül szolgált. Dolgozott itt újságíróként és igazgatta a Krúdy Gyula Járási Könyvtárat. A legfontosabb mégis az, hogy költészete ebben a megyében teljesedett ki. Sőt, itt írta meg a Segítsd a királyt! című színpadi művét is, melyet 1985-ben a Móricz Zsigmond Színház mutatott be. A Ratkó életmű nemzeti szinten is figyelemreméltó, ugyanakkor nagyobb reflektorfényt érdemelne – ezt mondja a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület.

 

Verssel és előadással emlékeztek

 

Ratkó esttel emlékeztek a költő közelgő születésnapjára péntek délután négy órától a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

További képekért kattintson a fotóra!

– Nagyon fontos Ratkóra emlékeznünk, hiszen az egyesületünk teszi ezt jónéhány éve, mert a régiónknak az egyik legjelentősebb költője, írója volt és emléktáblát avattunk neki 2009-ben a kisrozvágyi emlékházon, illetve ahol sorkosztja folyamán élt és gyermekrajzpályázattal, valamint Ratkó-estekkel idézzük az emlékét – tette hozzá dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület titkára.

Az egyesület titkára elmondta, az olvasóköri találkozón Babosi László Ratkó-kutató tartott előadást, a legfrissebb tanulmányait osztotta meg az egybegyűltekkel. Emellett felolvastak a költő önéletrajzi írásaiból és a legjelentősebb verseiből is idéztek egy csokorra valót Abonyiné Antal Anna tolmácsolásában. Az egyesület ráadásul arra kérte a tagokat, hozzák el kedvenc Ratkó versüket, amit a megemlékezésen fel is olvashattak.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)