Rászoruló Hallgatók támogatása – Hatvan sikeres pályázatot fogadott be a Közalapítvány
Fotó: Szarka Lajos

1 millió 830 ezer forintos támogatást ítélt meg a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány az őszi pályázatra sikerrel jelentkezett 60 egyetemista számára. A 25 és 40 ezer forint közötti egyszeri vissza nem térítendő juttatásról a tanulmányi eredmények és a család szociális helyzete alapján döntött az alapítvány kuratóriuma. A Városházán kedden adták át a támogatói dokumentumokat.

 

Az elmúlt két évben egyszerűen csak átutalták, a mostani télen a Városháza Krúdy-termében fogadták a sikeres pályázókat. A Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány elnöke és a város alpolgármestere köszöntötte a fiatalokat, akik szinte megtöltötték az egész termet.

Ebben a félévben kiemelkedően sokan pályáztak, és arról döntött a kuratórium, hogy szinte valamennyi, vagyis 60 hallgató felsőfokú tanulmányait támogatja a város 1 millió 830 ezer forint összeggel.

„Idén próbálkoztunk olyannal, hogy kiküldtük néhány egyetemnek a felhívásunkat, hogy Neptun üzenetben elküldhessék a hallgatóknak, talán ez is segített abban, hogy kicsit nagyobb létszám volt, aki pályázott ebben a félévben hozzánk. Alapvetően egy keretösszegben gondolkodunk, hiszen egy keretösszeg áll rendelkezésünkre, és a pályázók között igyekszünk minél objektívebb módon és igazságosan felosztani. Ebben a mostani ciklusban 20 és 40 ezer forint kötzötti összegről beszélünk. Egyszeri alkalommal tudjuk ezt átadni, és bízunk benne, hogy a tanulmányaikra fordítják.” - nyilatkozta Dr. Kovács Zoltán, a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány elnöke.

Elvárás, hogy a hallgatónak legalább 3,51-es tanulmányi átlag eredménye legyen az előző félévből, illetve magasabb felvételi pontszámmal rendelkezzen az első éves. Számít a család anyagi helyzete is, az egy főre jutó jövedelem. A mindenkori öregségi nyugdíj négyszerese fölötti bevétel esetén már nem szoktak támogatást adni.

„Nyíregyháza város számára nagyon fontos, hogy a diákokat támogassuk. Ezért van a Bursa Hungarica ösztöndíj, a Rászoruló hallgatók ösztöndíja, de ezeket a fiatalokat visszavárjuk, ezért van első lakáshoz jutó támogatás Nyíregyházán. Az ifjúsági koncepció szerves része, és azt szeretnénk, ha minél több fiatal tudna továbbtanulni, és jönne vissza az új, létesülő munkahelyekre.” - mondta Jászai Menyhért alpolgármester.

Évente kétszer hirdeti meg a pályázatot több fórumon is a város közalapítványa olyan fiatalok számára, akik legalább öt éve állandó nyíregyházi lakosok. Az első diploma megszerzéséhez szükséges felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek akár alap, vagy mester- illetve osztatlan képzésben.

Kapcsolódó galéria

Rászoruló hallgatók támogatása 20221220