Randevúzni tanítják a kondorkakast Sóstón

A szerelmet tanulja ezekben a napokban a Nyíregyházi Állatpark kondorkakasa. Az impozáns, 18 kilogrammos madárhoz beköltöztettek egy tojót, de egyáltalán nem biztos, hogy a lakótárstól megdobban majd a szíve. Mivel Sóstón 3 tojó is van a szakemberek arra számítanak, hogy idővel biztosan párt választ majd a hím. A cél, hogy a veszélyeztetett faj Nyíregyházán is szaporodjon.


 

Kiterjesztett szárnyakkal több mint három méteres is lehet a kondorkeselyű, ezt mutatja az állatpark osztályvezetője. A Dél-Amerikában őshonos dögevő madár 10-15 kilósra nő meg és főként a nagy testű állatok húsát szereti. A hagyományos táplálékai között a láma, az alpaka és a szarvasfélék szerepelnek. A hatalmas, impozáns madár napi 200 kilométert is képes repülni a táplálékért. A kondor számos indián törzs totemállata és 6 dél-amerikai ország nemzeti szimbóluma. Ennek ellenére már a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Az ember tevékenysége miatt élőhelye folyamatosan zsugorodik.

 

Csak Nyíregyházán látható

 

Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban lehet megtekinteni. Itt 3 tojó és egy hím él. A szakemberek azt szeretnék, ha madár szaporodna is Sóstón, ezért most azt próbálják kideríteni, hogy melyik tojó kelti fel a kakas érdeklődését. – A kakas most randevúzik, megkapta az első tojót, egy hónapig lesznek együtt és folyamatosan figyeljük annak viselkedését. Hogyha izgatottabbá válik, vagy vérvörössé válik a nyaka, az azt jelenti, hogy elfogadta a tojót társának, ha viszont nem, akkor a következő nőstény van porondon, és ő próbálkozhat a hímnél – fogalmazott Révészné Petró Zsuzsanna, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.


Még nem vörösödik

 

A kakas nyaka ma sajnos nem vörösödött el, azonban ezzel a tojóval még több hétig lesz összezárva. Ha ennek ellenére sem lesz szerelmes, egy másik tojót költöztetnek hozzá. A keselyűk a természetben egyébként egy életre választanak párt maguknak. Az is jellemző rájuk, hogy kevés fiókát nevelnek egyszerre, mivel a tojó alapvetően csak 1-2 tojást rak az udvarlás után.

 

Z. Pintye Zsolt