Húszéves a Dialóg Nyugdíjas Egyesület
Ünnepi taggyűléssel emlékezett meg az elmúlt húsz esztendőről a Dialóg Nyugdíjas Egyesület. A jelenleg nyolcvan főt számláló civil szervezet olyan idős embereket tömörít már két évtizede, akik számára a köz szolgálata volt fontos az életük során. A klub a város idősügyi tanácsába is delegált tagot, aki építő javaslataival járult hozzá a városban élő idős emberek életminőségének javításához.

1995. február 13-án, napra pontosan húsz évvel ezelőtt, a Zöld Irodaházban ült össze néhány nyugdíjas Papp Gábor akkori elnök vezetésével, hogy megalakítsa a Dialóg Nyugdíjas Egyesületet, mely a mai napig is az értelmiségi idős embereket tömöríti.

[video]

A civil szervezet tagjai számára rendszeresen szerveznek az érdeklődésükre számot tartó előadásokat, illetve közös kirándulásokon, rendezvényeken múlatják az időt. A jubileum alkalmából szervezett ünnepi taggyűlés verssel és zenével vette kezdetét, majd a jelenlévők megemlékeztek az elhunyt tagtársakról is. Kardos Lászlóné jelenlegi elnök megköszönte elődei – Papp Gábor, Gyúró Imre és Géczi Ferenc – munkáját, majd beszámoló hangzott el az egyesület két évtizedet átölelő életéről.

 További képekért kattintson a fotóra!

Kardos Lászlóné Marika 2007 óta vezeti a civil szervezetet. Bár sok minden megváltozott ez idő alatt, de az állandó, hogy az egyesület ma is értelmiségi klub, tagtársaikkal részt vesznek a város kulturális életében, és segítenek egymásnak.

– Az egyesület kimondottan értelmiségi klub – mondta Kardos Lászlóné. – Pedagógusok, orvosok, jogászok zömmel a tagjaink. Igyekszünk mindenkinek a kedvében járni, úgy intézni, hogy valamennyien megtalálják a kulturális életükhöz szükséges rendezvényeket. Ehhez igazítjuk mindig a programjainkat. Ami az időseket érinti, azokat a programokat tűzzük napirendre.

FONTOSAK AZ IDŐSEK

A szervezet tagjai eredményesen képviselik Nyíregyházát az országos versmondó versenyeken, de jeleskednek a műveltségi vetélkedőkön is. Emellett részt vesznek a megyeszékhely életében, többek között az Idősügyi Tanács munkáját is segítik. Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő azt is megerősítette, hogy a megyeszékhely vezetése is fontosnak tartja az idős emberek támogatását.

– Minden magára valamit adó önkormányzatnak, intézménynek és szervezetnek fontos, hogy a társadalom idős tagjait megbecsülje, hiszen tükröt tartunk magunk elé – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva. – Az idős embereket – akár szerveződéseket, akár egyénileg – megpróbáljuk támogatni. Megpróbáljuk felkarolni őket, ha nehéz élethelyzetben vannak. Akkor nemcsak annak a kötelességünknek teszünk eleget, amit egyébként Magyarország alaptörvénye számunkra előír, hanem, ahogy mondtam, tükörbe kell néznünk, önmagunkat is láthatjuk.

A napirendek után kötetlen beszélgetésre invitálták a szervezők a meghívott vendégeket, a tagtársakat és a testvér nyugdíjas szervezetek képviselőit is, ahol a jövő feladatai is napirendre kerültek.