Rák Zoltán a Zrínyi kolijában

A Művészek a könyvtárban rendezvénysorozaton belül a diákok első kézből ismerkedhettek meg korábban a blues zene és az irodalom világával – most pedig egy igen különleges téma került terítékre. A legtöbb fiatal számára nem volt ismeretlen a meghívott vendég, akivel Suller Zoltán beszélgetett.

 

A FELGYORSULT VILÁGBAN IS KELL, HOGY LEGYEN HELYE A MŰVÉSZETNEK

 

– Fontos, hogy a fiatalok foglalkozzanak az irodalommal. A mai világ annyira felgyorsult, a diákok a mozin, a filmeken kívül semmiféle művészeti ággal nem foglalkoznak. Én nagyon örülök neki, ha vannak kivételek és érdeklődnek a színművészet iránt – indokolta meg Rák Zoltán, az esten való szerepvállalását. A Móricz Zsigmond Színház művésze elhivatott típus, már ötévesen színpadra készült, noha akkor még Hollywood volt a cél. Több mint harminc diák hallgatta figyelmesen a színitanodák nehézségeit, az első szárnypróbálgatásokra való visszaemlékezést, és a legszebb pillanatok felidézését.

 

A FIATALOK SZÁMÁRA IS ÉRDEKES KÖZEG A SZÍNHÁZ

 

A jó hangulatú beszélgetés közben a diákokat leginkább az foglalkoztatta, hogy az újabban rendezést is kipróbáló színművész mely darabban szeretett leginkább játszani (Salemi boszorkányok, Parasztopera, Balta a fejbe) melyik szerep volt a legnehezebb számára (Varázsfuvola, Papageno), mondott-e már nemet valamilyen felkérésre, illetve mit ajánl azoknak, akik ezen a pályán szeretnének elindulni. – Csak akkor foglalkozzatok ezzel, ha maximálisan komolyan gondoljátok. Ez egy olyan hivatás, amit vagy teljes erőbedobással érdemes csinálni, vagy sehogy. Alázattal kell mindent megugrani. Ahogy mondani szokták, nincs kis szerep, csak kis színész – mondta Rák Zoltán a beszélgetés végén.

A kollégium tanulói a rendezvény zárásaként meglepetéssel készültek a vendég számára, Nádudvari Sándor adott fergeteges stand-up comedy műsort, mely alatt a nevetéstől szem nem maradt szárazon.

Farkas Fanni

(Fotók: Kohut Árpád)