Pünkösdi Sokadalom – Két napon át tartó programok a skanzenben

Hagyományos Pünkösdi Sokadalomra várták az érdeklődőket a Sóstói Múzeumfaluba. Vasárnap és hétfőn is 10 órakor nyitottak a kapuk, rengetegen érkeztek a skanzenbe. Pünkösdvasárnap Értékes napot tartottak, hétfőn pedig mavagyonolással, pünkösdi királyválasztással, kézműves foglalkozással és falusi vásárral várták a látogatókat.

Élő szavas mesemondást is hallhattak a skanzenbe érkezők a hosszú hétvége során, hiszen az idei esztendőben sem maradt el a Pünkösdi Sokadalom rendezvény. Vasárnap 10 órakor nyitottak a Sóstói Múzeumfalu kapui, rengetegen érkeztek a helyszínre már a korai órákban. Pünkösdvasárnap a hagyományokhoz hűen Értékes napot tartottak, hiszen pár éve látható már a megújult túristvándi csűrben egy kiállítás, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár épített és szellemi örökségeit, kincseit mutatja be – ezt tekinthették meg többek között a látogatók. Hétfőn a főszerepet a mavagyonolás és a pünkösdi királyválasztás kapta, melynek keretein belül a bátor vállalkozók összemérhették erejüket és tudásukat, hogy kiderüljön, 2024-ben kié legyen a Sóstói Múzeumfalu pünkösdi királya cím.

„Pünkösdhétfőn elsőként a mavagyonolást szeretném megemlíteni, pünkösdi királynéjárás itt, a környéken és a megyében is jellemző volt. Ezen a napon 5 lány a legkisebbet királynénak, menyasszonynak felöltöztetve végigjárja a házakat jókívánságot, termékenységet, bőséget kívánnak és ennek fejében mindenféle finomságokat kaptak. Ezt jó alaposan összegyűjtötték és a nap végén egy eldugott, elhagyatott pajtában gyereklagzit is tartottak. A Lókötő és a Topogó táncegyüttes éppen ezt a formát, ebben a menetrendben mutatja be a jánkmajtisi portán 10:30-kor. Természetesen a legények sem maradhatnak el, 12 óra 30 perckor pünkösdi királyválasztásra várunk mindenkit. Ők nem énekelni fognak, hanem erejüket, bátorságukat és egy picikét az eszüket is megmutatják, hogy ki mire képes, a legügyesebb pedig 2024 pünkösdi királya lehet itt, a Sóstói Múzeumfaluban, amit egy jelképes fakarddal szeretnénk jutalmazni” – részletezte Kácsor-Ignácz Gabriella, a Sóstói Múzeumfalu rendezvényszervezője.

A színes programkínálat között volt még népiskolai tanítási óra, ahol a legfontosabb a csend, a rend és a fegyelem volt, és természetesen nem maradhattak el a kézműves foglalkozások, a lovaskocsikázás, a térképes játék, a kosaras körhinta és a népi játszóudvar, a zeneszó és a táncház sem.