Pünkösdhétfőn a régi hagyományok elevenedtek meg a múzeumfaluban

Pünkösdhétfőn a Lókötők Néptáncegyüttes leányainak előadásából megismerhették a Sóstói Múzeumfalu látogatói a „mavagyonolás”szokását, és felelevenítették a pünkösdi királyválasztás hagyományát is. Miután kiderült, ki lesz egy éven keresztül a fiúk vezetője, szórakoztató programok várták a skanzen vendégeit. A gyerekeket népi játszóudvar, kézműves foglalkozások, és bábelőadás várta, az Árpád-kori faluban pedig viseletben tartottak tárlatvezetést a Múzeumfalu dolgozói.

Dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a múzeumoknak alapvető feladata az, hogy a kulturális hagyományaikat közvetítsék a ma élő generációk felé. Az igazgatónő hozzátette, a Sóstói Múzeumfalu speciális múzeumforma, ahol a valóságban egykor létezett épületeket, a paraszti életmód tárgyait és szokásait mutatják be.

További képekért kattintson a fotóra!

Aki a programok alatt megéhezett, népi ételeket kóstolhatott, vagy részt vehetett az egyik kereskedelmi gasztrocsatorna műsorának felvételén, ahol Bede Róbert a csatorna séfje Puskás Petivel sütött töltött padlizsánt és diós kosárkát.
A Sóstói Múzeumfalu minden korosztály részére kínált programokat.

A látogatók az állattartáshoz, pásztorkodáshoz kapcsolódó szokásokkal is megismerkedhettek. Délután pedig előadást hallgathattak meg a pásztorok jelrendszeréről, a hagyományőrző népdal együttes pedig pásztor dalokkal szórakoztatta a Sóstói Múzeumfalu vendégeit.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)