Puma hármas ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Farkas Fanni

Puma hármas ikerpárral gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark állatállománya, a most 4 hetes utódok csütörtökön estek át életük első általános orvosi vizsgálatán. Ennek során megállapították az új jövevények nemét is, három hímmel bővült a nyíregyházi pumacsapat.

Bátran és nyugodtan viselték első általános orvosi vizsgálatukat a puma hármas ikerpár tagjai, akik a Nyíregyházi Állatpark legújabb jövevényei. A puma tenyészpár 2019 óta az állatpark lakója, az ötéves nősténynek és a tizennégy éves hímnek ez a második közös szaporulata. A kölyköket anyjuk egyedül neveli, akik egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan a húsból álló táplálék fogyasztását is elkezdik. A vizsgálat során a 4 hetes utódok ivarmeghatározása mellett testtömegmérés, vakcinázás és egyedi azonosítóval történő ellátás is történt.

– A puma hármas ikrek egy hónapja születtek a Nyíregyházi Állatparkban, most volt az első állatorvosi vizsgálatuk. Teljesen egészségesek, koruknak megfelelően fejlődnek. Bundájuk jelenleg foltos, ahogy ennek lennie is kell, majd később veszik fel azt az egységes barna színezetet. Teljesen egészségesen fejlődnek, a pocakjukon is látszik, hogy tele vannak anyatejjel, és mindhárman hímek – mondta el dr. Biácsi Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa.

A három hím utód tehát megfelelően fejlődik, 2,4, 2,2 és 2,1 kilogramm súlyúak, erőteljes mancsaik és karmaik vannak, szemfogaik pedig éppen kibújnak. A pumacsalád többi tagját a Jégkorszak Állatbemutató külső kifutójában tekinthetik meg a látogatók. Az ezüst oroszlánnak is nevezett puma egykor az egész amerikai földrészen elterjedt volt, egyedszáma azonban manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése, valamint a vadászat jelenti. Érdekesség, hogy tekintélyes testmérete és akár 120 kilogrammos súlya ellenére a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz tartozik.