Képzésekkel segíti a munkavállalókat és a vállalkozásokat az új GINOP Plusz program
fotó: Szarka Lajos

„A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül való támogatásáról” című GINOP Plusz program nyitórendezvényét, valamint munkáltatói fórumot tartottak május 30-án, a városházán. A rendezvény sikeresen hozzájárult a program népszerűsítéséhez és a résztvevők közötti együttműködés erősítéséhez, amelyből a városi gazdaság és a munkaerőpiac hosszú távon profitálhat.

A munkavállalók és vállalatok együttműködésének és fejlődésének támogatása az egyik legfontosabb célja napjaink modern munkaerőpiacának. A haladás és versenyképesség fenntartása érdekében elengedhetetlen, hogy a munkavállalók folyamatosan fejlesszék és bővítsék készségeiket, míg a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell az állandóan változó környezethez és piaci igényekhez.

Lehetőségek a továbbképzésben

A GINOP Plusz egyik aktuális projektjét ismertették május 30-án, a városházán, amely kiemelt figyelmet fordít erre a problémára, és konkrét megoldásokat kínál annak érdekében, hogy a munkáltatók és munkavállalók közötti partnerség erősödjön és mindkét fél számára előnyös legyen. A program egyik célja, hogy segítse a munkáltatókat és munkavállalóikat abban, hogy együttműködjenek a munkavállalók továbbképzése érdekében. Ezáltal a vállalatok javítják munkaerő-piaci pozíciójukat és versenyképességüket, míg a dolgozók szakmai fejlődésen mennek keresztül, ami hosszú távon jobb karrierlehetőségeket és magasabb béreket eredményezhet.

 

Képzés, mint a fejlődés kulcsa

– Nálunk egy tulajdonosi döntés született arra vonatkozóan, hogy az oktatás fontos, és a modern üzleti menedzsment diszciplínákat el kell sajátítani, mint például a lean menedzsment, és szerettük volna a technológusainkat is a Chem tudományában tovább vinni. Mi a lean cam képzés lehetőségével éltünk, de darukezelő és targoncakezelő képzést is igénybe vettünk, illetve szerettük volna, hogy az irodai dolgozók hatékonyabban használják az Excelt. Ez nálunk egy stratégiai döntés, de azt gondolom, hogy általánosságban is elmondható, hogy középvállalatnál csak úgy tud életben maradni, hogyha fejlődik, és képzi a munkaerejét – mondta Soltész Attila, a 4S-2000 Kft. ügyvezetője.

A vállalatok és alkalmazottak közös érdeke

A program másik jelentős előnye, hogy támogatást nyújt a foglalkoztatás szempontjából is. A képzések miatti kieső munkaidőt kompenzáló bértámogatás révén a vállalatoknak nem kell aggódniuk a produktivitás csökkenése miatt, és ezáltal nem kerülnek veszélybe a munkahelyek. – Ez egy olyan konstrukció, ami a foglalkoztatást is támogatja. Aki a képzés miatt kiesik a munkából, arra az időre a cég kap utána kompenzációt. Tehát mindenki érdekelt abban, hogy ez a program megvalósulhasson. Az elmúlt időszakban nagyon nagy érdeklődés volt a cégek részéről. Fontos, hogy a továbbképzés, az új iránt való nyitottság beépüljön a munkahelyek világába. A program ezt segíti – részletezte Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal főispánja.

 

A képzések a béreket is emelik

A támogatási összeg maximuma a projekt során két különböző kategóriában van meghatározva: 75 és 150 millió forint. Az eseményen elhangzott, a projekt megvalósítására rendelkezésre álló forrás jelentős, összesen 70 milliárd forint. Ez azt mutatja, hogy a kormányzat elkötelezett a munkaerő-piaci fejlesztések iránt, és kiemelt figyelmet fordít erre a területre. – A program képzési támogatásokat nyújt mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. Ezek általában magyar tulajdonú cégek. Látható, hogy egyre több nagy világcég fektet be Nyíregyházán, és ez magasabb színvonalat eredményez mind a beszállítói, mind a szolgáltatói körben. Ehhez azonban szükségesek a képzések, mivel az a cél, hogy a nyíregyháziak magasabb béreket kapjanak. Ennek eléréséhez ezekre a képzésekre is szükség van – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A kérelmek benyújtásának módja egyszerű és jól strukturált. A Hirdetmény megjelenését követően a vállalkozásoknak lehetőségük van a munka.hu weboldalon található nyomtatványkitöltő alkalmazáson keresztül benyújtaniuk kérelmüket, június 30-ig.

Kapcsolódó galéria

GINOP Plusz program tájékoztató