Projektzárás a Kultúrszigeten

Záró konferenciát tartottak a Váci Mihály Kulturális Központban. A Kultúrsziget Agóra című projektben végeztek felújítást Nyíregyháza kulturális intézményeiben. A program a Szabdság téri művelődési házat érintette leginkább, a több mint kétmilliárd forintos beruházásból erre az épületre költötték a legtöbbet. A rekonstrukció úgy valósult meg, hogy az átalakításokkal és funkcióbővítésekkel fenntartható módon tudjon újra bekapcsolódni Nyíregyháza kulturális életébe.

– Nagyon ráfért már a VMKK-ra a felújítás, és biztosan mondhatjuk, hogy egy XXI. századi modern művelődési központ várja most már a látogatókat Nyíregyházán – mondta Hagymási Gyula. – Holnap zár a projekt támogatási szerződés szerint is, a mai napon ez a záró konferencia hivatalosan is lezárja a projektet. Ezzel nyit egy új ház, nyit egy új művelődési központ, amit meg kell tölteni élettel, ez a következő nagy feladat.

A felújítás ugyan régóta tervben volt, ám az épületben a munkálatokat csak idén januárban kezdték el

(További képekért kattintson a fotóra!)

– Mind műszakilag, mind tartalmában és pénzügyileg fenntarthatatlan és vállalhatatlan projektet örököltünk – mondta Jászai Menyhért alpolgármester. – Amikor felállt az új csapat, a projektreferatúra 2011-ben újraterveztük a programot és sikerült elérni azt, hogy elfogadja a hatóság az új koncepciót, a más műszaki és szakmai tartalmat. Ezt keresztül tudtuk vinni, ez egy jelentős állomás volt. De nem utolsó sorban nőtt a támogatás intenzitása, jóval kevesebb önerőt kell az önkormányzatnak hozzátenni, és nincs, nem történt meg az a veszély, hogy a beruházás tervezett költségén túl újabb forrásokat kellene belerakni a programba, tehát 700 millió forinttól menekült meg az önkormányzat ezáltal.

A Bán Ferenc tervei alapján épült Váci Mihály Városi Művelődési Központ épületét 1981 novemberében adták át. Az épület felújításában is részt vett a Kossuth-díjas tervező, aki azt mondta, elégedett a végeredménnyel.

– Ez a nagy hídszerkezet annyira erős, meghatározó, hogy ezt csak tönkretenni lehetett volna, de megpróbáltunk mindent, hogy valamikori munkánkat vagy saját magunkat ne múljuk alul – mondta Bán Ferenc, építész. – Úgy érzem, hogy sikerült a környezethez igazítani, mert ez egy idegen test volt már a valamikori környezethet képest, amiben most áll az épület.

A VMKK rekonstrukciója során többek közt egy szabadon variálható, 450 fő befogadására alkalmas nézőtérrel rendelkező termet alakítottak ki, ami hangversenyek, színdarabok, bálok és kiállítások megrendezésére is alkalmas, de képzési funkciójú tantermeket, közművelődési feladatokat ellátó előadótermeket, közösségi, úgynevezett találka termeket is építettek. A Nyíregyházi Televízió is újra ebben az épületben kap helyet.
A VMKK mellett a Kodály Zoltán Általános Iskola auláját, a Kölyökvárat, a Városi Galériát és a Pál Gyula Termet is érintette az Agóra Projekt.

Erdős József

Fotó: Máté János