Programokkal teli nyár a könyvtárban

A fiókkönyvtárak várják az olvasókat

 

Ezen a nyáron a korábbi évek gyakorlatától eltérően három helyett egy hétre zárja be kapuit a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvár Központi Könyvtára. Augusztus 14-e és 20-a között nem kölcsönözhetnek az olvasók a Szabadság téri épületben. A könyvek lejárati határidejét ezért úgy módosítják a könyvtár dolgozói, hogy az olvasóknak legyen idejük nyugodtan foglalkozni a kikölcsönzött irodalommal. Olvasnivaló nélkül azonban a zárva tartási idő alatt sem maradnak a könyvbarátok, hiszen a Vécsey utcai, illetve az Örökösföldi Fiókkönyvtár fogadja a látogatókat.

 

Fotózni és írni

 

A nyár a fiataloknak az olvasáson túl több könyvtári lehetőséget is tartogat. Iskoláskorúaknak hirdették meg a Kamasz Fotóklubbot a központi könyvtárban. Július elsejéig lehet jelentkezni a kiscsoportos foglalkozásokra, ahol szakemberek segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a képalkotás világával. A nyár végén a gyerekek munkáiból kiállítást is szerveznek a könyvtár dolgozói. Mindezeken kívül Kamasz Terasz várja azokat a fiatalokat, akik nem csak olvasni, hanem írni is szeretnek. Nagy Zsuka költő vezetésével kéthetente várja az írókör az érdeklődőket.

 

A Könyvtár teret enged a tehetségeknek

 

Tomaszovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta, napjainkban a könyvtár szerepe egyre inkább kibővül. Már nem csak az olvasás népszerűsítése a fontos, hanem a tartalom szolgáltatás és maga a tartalom létrehozása. Hozzátette, abban bíznak, hogy a meghirdetett klubfoglalkozásokkal, pályázatokkal megtalálják azokat a diákokat, akik alkotni szeretnének és műveiket szeretnék megmutatni.

 

Fiókkönyvtári programok

 

A Vécsey utcai fiókkönyvtárban Könyves Facebook kihívást indítottak a szakemberek. Ennek lényege, hogy a népszerű közösségi oldalon a fiatalok egymásnak ajánlanak olvasnivalót. A szakemberek szerint a fiatalok sokkal jobban elfogadják egymástól a könyvcímeket, mint a könyvtárosoktól, vagy más felnőttől. A Könyvtár a legjobb ajánlókat a fiókkönyvtár közösségi oldalán közzéteszi. Az Örökösföldi Fiókkönyvtárban ezen a nyáron is folytatódik a Légy te is könyvhódító elnevezésű vetélkedő. Alsósoknak, felsősöknek és középiskolásoknak ajánlanak a könyvtárosok irodalmat, amit azonban nem elegendő csak elolvasni, hanem egy feladatlapot is ki kell hozzá tölteni, és leadni. A küldetés egész nyáron tart, a végső megmérettetés pedig az Országos Könyvtári Napok keretein belül lesz. A Vécsey utcai Fiókkönyvtár Meseíró pályázatot hirdet. Azok jelentkezhetnek a versenyre, akik a központi, vagy valamelyik fiókkönyvtárban érvényes olvasójeggyel rendelkeznek. Augusztus 25-ig várják a szervezők a vecsey@mzsk.hu címre azokat a meséket, amelyek még nyomtatásban nem jelentek meg. A beérkezett alkotásokat mesezsűri bírálja, a legjobbak pedig bekerülnek a Nyíregyháza Mesekönyve című kiadványba, amelyet nyolc példányban adnak ki a szervezők és bárki kikölcsönözheti a jövőben valamelyik könyvtárban.

ME.