Programok – Tartalmas programokra számíthatnak a nyíregyháziak
illusztráció

Tartalmas programokra számíthatnak a nyíregyháziak hétvégén. A Sóstói Múzeumfaluban szombaton tartják az I. Kappan- és Lakodalmas Fesztivált, majd vasárnap és hétfőn a Pünkösdi Sokadalom rendezvényt. Vasárnap Nyíregyháza önkormányzata a gyermekeknek kedvez a Városi Gyermeknappal.I. Kappan- és Lakodalmas Fesztivál szombaton

Újabb gasztrofesztivállal bővül a repertoár a Sóstói Múzeumfaluban szombaton. A Master Good Kft. támogatásával megrendezik az I. Kappan- és Lakodalmas Fesztivált. Lesz gőzölgő húsleves és kappanpörkölt, Master Good szerencsekerék, híres vőfélyek, szépségverseny, Ajaki lakodalmas bemutató, CimbaliBand és Swing a’ la Django koncertek, falusi vásár és számos egyéb szórakoztató programmal készülnek a fesztiválra.

„Hosszú idő óta készülünk erre a háromnapos rendezvényre, aminek az első napját hosszú ideig titok övezte. De már most minden nyíregyházi hallott róla, hogy várjuk holnap a Sóstói Múzeumfaluba a mulatni vágyókat az I. Kappan- és Lakodalmas Fesztiválra. Gőzölgő húslevessel, kappanpörkölttel, nem utolsósorban olyan Kárpát-medencei menyasszonyiruha-bemutatóval, ahol 15 teljesen eredeti, autentikus menyasszony vonul fel a magyar nyelvterület teljes részeiről, különböző tájegységeiről. Délután bizony „lakodalom van a mi utcánkban” – úgy is fogalmazhatnék. Várunk mindenkit, aki ezt a hamisítatlan falusi hangulatot szeretné velünk együtt átélni. Olyan kísérőprogramok és hangulat, melyeket már megszokhattak tőlünk a látogatók” – mondta el a Szieszta műsorban Kácsor-Ignácz Gabriella szervező.

Városi Gyermeknap a Kossuth téren

Vasárnap két helyszínen is ünnepelhetnek a nyíregyháziak: a múzeumfaluban, illetve a Kossuth téren, a Városi Gyermeknapon. Utóbbit városunk önkormányzata szervezte. Délután 2-től a színpadon a Vidám Manók koncerteznek, ezt követi a VOGUE modellügynökség divatbemutatója, majd fellép a RE-flex Moderntánc stúdió és a Street Dance School Divattánc Iskola. Láthatjuk majd a Burattino bábszínház előadását, végül 18 órakor az Y2K Táncshow-t. A látogatókat egész nap vidámpark várja, találkozhatnak óriás mesefigurákkal, kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ehetnek-ihatnak.

„Azt gondolom, hogy az egyik legszebb dolog, amikor a szülők a gyerekeiket kicsit jobban megünneplik, és nem a tanulásra kényszerítik vasárnap gyermeknapkor, hanem adnak nekik még többet, mint amit eddig. A város megcsinálja azt az ingyenes rendezvényét, amelyet szokott” – emelte ki dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Pünkösdi Sokadalom vasárnap és hétfőn

Vasárnap a gyermeknap mellett a múzeumfaluban megkezdődik a Pünkösdi Sokadalom. Felelevenítik a régi falusi pünkösdöt. Vasárnap vásári képmutogató, pletykázó asszonyok, Tímár Sára koncertje, hétfőn mavagyonolás, vásári komédia, néptáncbemutató, lovaskocsikázás, falusi vásár... csak hogy párat említsünk a sokszínű programkínálatból.

„Rendezvényeink a jeles napokhoz kötődnek. A falusi ember életében rend van. Nemcsak a hétköznapokban, hanem az ünnepek alkalmával is. Az úr Jézus mennybemenetelét ünnepeljük pünkösdkor, ennek alkalmából hétfőn minden nap volt rendezvényünk. Többször vártuk már pünkösd vasárnapján is a látogatókat, ami azért különleges most egy picit, mert a populárisabb gyermeknap is ekkor lesz. Tulajdonképpen, ha szabad ezt mondani, ennek megfelelően alakítottuk a programjainkat. Elsősorban szeretnék arra nagyon büszke lenni, hogy pünkösdhétfőn zöld ágba borítjuk a templomot, hiszen a régi ember életében szokás volt feldíszíteni a templomot. Aki teheti, nézzen be, gyönyörű látvány ilyenkor!” – hangsúlyozta Kácsor-Ignácz Gabriella.

A Kossuth téri programra és a skanzenbe minden korosztályt szeretettel várnak. A Sóstói Múzeumfaluba 3 napos bérletet is lehet vásárolni, a Városi Gyermeknap ingyen látogatható. A programokról részletesen a nyiregyhaza.hu oldalon is tájékozódhatnak.