Programkavalkád a hosszú hétvégén

Szent István napja, augusztus 20-a, egyfajta hagyomány szerint az új kenyér ünnepe is, ennek jegyében szervezik a Sóstói Múzeumfaluban a programokat, amely az egyik kiemelt rendezvénye a skanzennek. A „búzától a kenyérig" interaktív útvonal részeseiként a látogatók már délelőtt megismerkedhetnek a mindennapi betevő elkészítésével, s közben istentiszteleten is részt vehetnek. Déltől aratódalok és bábszínház szórakoztatja a nézőket, majd délután egy órakor Szegedi K. Alice gyékényfonó népi iparművész munkáiból nyílik kiállítás az uradalmi magtárban.

Nyíregyháza önkormányzatának az államalapítás és Szent István tiszteletére szervezett ünnepsége csütörtökön 18 órakor kezdődik a Kossuth téren, melynek részeként dr. Kovács Ferenc polgármester ünnepi beszéde után az egyházak képviselői kenyeret szentelnek, az új díszpolgár és életmű-díjasok átveszik kitüntetésüket, a műsort pedig a Móricz Zsigmond Színház művészei és az Igrice Néptáncegyüttes adják. Ezt követően utcabálra várják a városlakókat, akik a Polip Band koncertje után este fél tíztől tűzijátékban gyönyörködhetnek a főtéren.
Az utcabállal párhuzamosan, este fél nyolctól tartja jubileumi koncertjét a Cantemus a Bem József Általános Iskolában, sok régi énekessel, és évtizedeket átölelő programmal.

Augusztus 21-én, pénteken a Rozsréti Vigasságokra várják, nem csak a településrész lakóit a rozsrétszőlői sportpályára. A színpadi programok az önkormányzati képviselő, Vassné Harmann Gyöngyi délután két órai köszöntője után indulnak, melynek részeként a helyi művészeti együttesek mellett délután hatkor a Megasztárból is jól ismert Antal Timi énekel, műsorát éjfélig utcabál követi.

[REKLAM]

22-én, szombaton a kétévente hagyományosan megrendezendő, most már XIV. Nyíregyházi Huszártalálkozó kezdődik 11 órakor az ünnepélyes megnyitóval, díszmenettel az Országzászló téren, a Magyar Huszár szobránál. Fél négytől látványos fegyveres- és technikai bemutatók várják a Huszárgenerációk találkozójára az érdeklődőket a Múzeumfaluba, melynek részeként tűzoltási és mentési gyakorlatok, motoros rendőrök és rendőrkutyák bemutatója is csalogatja a kicsiket és nagyokat.

Ugyancsak szombaton, a Szabadtéri Nyár zárórendezvényeként este fél kilenctől Molnár Ferenc: A testőr című komédiáját láthatják a nézők, a Vígszínház előadásában, parádés szereposztással.

Augusztus 23-a, vasárnap sem marad program nélkül, hiszen június után újra orgonaponttá válik városunk, s ezáltal a római katolikus társzékesegyház. Sárosi Dániel és a Fischer Annie ösztöndíjas Karasszon Dénes orgonán és gordonkán koncertezik, a kezdési időpont 19 óra.

A következő hétvége pedig még színesebb lesz, hiszen augusztus 28-án, pénteken kezdetét veszi a VIDOR fesztivál, tehát a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje.