Premierről premierre - A West End után Nyíregyházán
Delila a Szabadtéri Színpadon

Mohácsi János, Verebes István, Simon Kornél, Szente Vajk és sorolhatnám még azoknak a kiváló művészeknek a nevét, akik előadást rendeznek ebben az évadban a Móricz Zsigmond Színházban.

 

A musicaltől a krimiig, a XVII. században játszódó történettől a jelenkoriig széles a spektrum. Teátrumunk idei első premierjén Verebes István irányítása mellett a Színházi bestiák mutatkoznak be a Krúdy Kamarában szeptember 6-án. Angliában II. Károly idején fellendült a színházi élet. Végre nők is játszhatnak női szerepeket, csakhogy a férfi közönség a „legősibb mesterség” képviselőiként szívesebben látná őket, miközben a társulatok és azok tagjai is ádáz harcot folytatnak egymás ellen. A nagyszínpadon Molnár Ferenc Delila című vígjátéka látható szeptember 7-étõl Mohácsi János rendezésében. A Rózsakert Szabadtéri Színpadon kiválóan debütált az előadás, amelyből megtudjuk, mi történik, ha a feleség rájön, a családi fészekben eggyel többen vannak a kelleténél. Simon Kornél, a remek színész-rendező az Oscar után újabb darabot állít színpadra teátrumunkban, Karinthy Frigyes Tanár úr, kérem! című darabjának musicalváltozatát. A dalokat Nyitrai László, színházunk zenei vezetője szerezte. Aki járt valaha iskolába, remekül szórakozhat a zenés játékon, amely reményeink szerint helyet kap majd a Pál utcai fiúk vagy a Légy jó mindhalálig kiváló színpadi adaptációi mellett.

A West End után Nyíregyházán

Negyven évet sem élt meg az osztrák-magyar író, Ödön von Horváth, aki a XX. század első évtizedeinek széthulló, útját nem találó társadalmának panoptikumát tárja a nézők elé. A Mesél a bécsi erdő szereplői kispolgárok, akik veszélyes ideológiákban keresnek kapaszkodót. A darabot Fehér Balázs Benő rendezi, akit színészként is ismerünk, hiszen egyik főszereplője például az Egynyári kaland című televíziós sorozatnak. Magyarországi ősbemutatóval érkezik a Mikulás: Szente Vajk rendezi a 9-tõl 5-ig című musicalt. Dolgozó nők fellázadnak a férfi főnökük ellen, mert az molesztálja, lekezeli őket. Foglyul ejtik, s maguk irányítják a céget, ami most már prosperál, jó légkörű munkahellyé válik. Ebből a darabból készült a londoni West End jelenlegi legsikeresebb előadása. Luca napján lesz a premierje Conor McPherson Tengeren című drámájának, amelyet a Bárkában pályakezdőként megrendezett már Göttinger Pál Mucsi Zoltánnal a főszerepben. A kortárs ír szerző darabjából készült előadást azért is érdeklődéssel várhatjuk, mert az ugyancsak ír Martin McDonagh Leenane szépe című darabjának felejthetetlen színre vitelével igazolta, jól érti ezt a világot. Színházunk névadójának, Móricz Zsigmondnak 140 évvel ezelőtti születésére emlékezve mutatják be február 22-én az Úri muri című darabot. Akik annak idején látták, aligha felejtik el, milyen nagyszerű előadás készült a műből teátrumunkban 1981-ben. Szakhmáry Zoltánt Bárány Frigyes alakította. A rendező Szőcs Artur lesz, aki néhány éve a nagysikerű Chicagót állította színpadra. A Sógornők című kanadai komédiában a családanya megnyeri a főnyereményt. Mielőtt megkapná, rengeteg bélyeget kell beragasztania az erre szolgáló füzetekbe. Többen segítenek neki, s közben nemcsak a kezük, de a szájuk is jár. A Várj, míg sötét lesz című krimit néhány éve láthatták a szerencsések az Orlai Produkció vendégjátékában, Kovács Patríciával a főszerepben. A vak nő lakásába bejön három idegen, akik másnak adják ki magukat, mint akik. Macska-egér harc kezdődik, amelynek tétje Susy élete. Az évad utolsó premierjén kiderül, ki nyer. A közönség minden bizonnyal.