Premier a Költészet Napján
A Költészet Napja alkalmából Nyíregyháza több kulturális intézményében tartottak ünnepi megemlékezést. A Váci Mihály Kulturális Központban a Kávészünet Együttes zenés irodalmi koncerttel várta az érdeklődőket, a Móricz Zsigmond Színházban pedig Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas színművész pódiumestjével tisztelegtek a magyar irodalom nagyjai előtt.

Gárdonyi Géza Annuska lelkem című versét hamar megtanulhatta a közönség a Váci Mihály Kulturális Központ hangversenytermében, a Költészet Napján, hiszen könnyebben memorizál az ember olyat, amihez fülbemászó zene is társul. A magyar költők verseit megzenésítő Kávészünet Együttes koncertjét tudatosan a József Attila születésnapjára időzítették a szervezők.

Csordás Antónia, a rendezvény főszervezője, a Váci Mihály Kulturális Központ munkatársa a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a koncert A könnyűzene múltja és jelene című pályázat keretein belül valósult meg, amit a Nemzeti Kulturális Alap is támogatott. Elsősorban az volt a cél, hogy a fiatal generáció igényes befogadóvá váljon.
A Kávészünet Együttes tagjai az est során 21. századi hangzásban vonultatták fel a 19. és a 20. századi magyar irodalmat.

Németh Ferenc, a Kávészünet Együttes tagja arról mesélt, azt tapasztalták, a fiatalok könnyebben megjegyzik még az iskolában tanult, kötelező verseknek is a szövegét, ha hozzá zene is társul. Erről rajongói levelek sokasága tanúskodik. A zenekar gitárosa hozzátette, a pop-rock együttes könnyűzenei stílusban zenésíti meg a verseket. Nagyon sok stílusban játszanak: blues, soul, funky, de úgy, hogy közben igyekeznek megőrizni a verseknek a mélyebb mondanivalóját is.

Az est során felcsendültek József Attila, Petőfi Sándor, Gárdonyi Géza és kortárs magyar költők megzenésített alkotásai.
A Móricz Zsigmond Színház Krúdy Kamaraszínpadán Pregitzer Fruzsina „Legyen világosság” című pódiumestjével emlékeztek mega a Költészet Napjáról. A Jászai Mari-díjas színművész önálló estjével, a 120 évvel ezelőtt született Mécs László, premontrei szerzetesnek kívánt emléket állítani.

Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas színművész az előadás előtt arról mesét, egészen közeli, személyes kapcsolat fűzi Mécs Lászlóhoz. A nagymamája és az édesanyja gyakran idézte sorait, ezért is érthetetlen számára, hogy az a költő, aki a két világháború között nagyon népszerű volt, a kilencvenes évek után miért nem kapott helyet a magyar irodalomban.
A versösszeállítás mellett Nagy Dávid zongorajátékában is gyönyörködhettek a Krúdy Kamaraszínpad nézői.

M. E.

Fotó: Kohut Árpád