Pozitív volt az I. Nyíregyháza Rally megítélése

 – Persze, addig is folyamatosan zajlanak az egyeztetések a Rally Európa-bajnokság (ERC) promóterével – tájékoztatta szerkesztõségünket Õry Tamás, az I. Nyíregyháza Rally társrendezõje. – Már most készülünk arra, hogy pozitív döntés fog születni Szentpéterváron és az elõzetes terveknek megfelelõen, valóban ott is maradhatunk a Rally Európa-bajnokság versenynaptárában, ami azt jelenti, hogy jövõre Nyíregyháza nemzetközi megmérettetésnek ad majd otthont. Bár még nem született meg a végleges döntés, már zajlanak a szponzori tárgyalások a jövõ évi versennyel kapcsolatban, mert támogatók nélkül nem megy. Egyrészt tehát zárjuk az I. Nyíregyháza Rallyt, értékeljük a rendezvényt, másrészt viszont készülünk a következõre, ami már Európa-bajnokság lehet.

Tízezer fölötti szurkolói szám

Erre pedig jó esélyünk van, ugyanis versenyzõi és szurkolói oldalról is pozitív volt az I. Nyíregyháza Rally megítélése, és a nemzetközi megfigyelõk is elégedettek voltak.

– Úgy gondolom, hogy valami megmozdult a magyar raliban, az pedig nagyon örömteli hír, hogy ez a pillanat pont Nyíregyházán jött el. Persze, ehhez széles körû összefogásra volt szükség. Nagyon sok segítséget kaptunk az önkormányzattól, a hatóságok vezetõitõl, többek között a rendõrségtõl és a NYÍRVV Nonprofit Kft.-tõl is. De köszönet illeti a városlakók türelmét, hiszen lezártuk egy megyeszékhely komplett belvárosát a péntek esti, belvárosi gyorsaságihoz.

 

 

Sok újdonság volt

– Az I. Nyíregyháza Rally számtalan újdonságot hozott az eddigiekhez képest és rengeteg nehezítõ tényezõvel is számolnunk kellett. Egyrészt óriási köd telepedett a városra, másrészt pedig szombaton munkanap volt. Ezeket a tényezõket érezni lehetett, hiszen vasárnap, amikor kisütött a nap és az embereknek már nem kellett dolgozni menni, sokkal többen voltak kint a pályák mellett. Természetesen ennek ellenére is elégedettek vagyunk, hiszen még így is tízezer fölötti volt a látogatók száma. A versenyzõk is imádták a pályát. Tudni kell, hogy Magyarországon ugyanazokon a pályákon szokott zajlani a versengés évek óta, itt azonban újdonságok is voltak. Ezek óriási kihívásokat is jelentettek. Például nagyon hosszúak voltak az etapok – az etap a gyorsasági szakaszok közötti bekötõ szakasz –, de ezt is nagyon fegyelmezetten vették tudomásul a versenyzõk, hiszen ennek köszönhetõen nagyszerû pályákon tudtak megmérkõzni.

 

A nemzetközi promóter kiemelte a verseny arculatát és a hangulatát, az FIA megfigyelõje pedig a verseny elõkészítését vizsgálta – a versenykiírást, a biztonsági tervet. Ellenõrizte a felszereltséget, az emberek felkészültségét, a gyorsbeavatkozó autót, a mentõt.

– Mi nem tudhatunk arról, hogy a nemzetközi megfigyelõ milyen jelentést fog leadni, de a visszajelzések alapján úgy ítéljük meg, hogy elégedett volt a látottakkal. Külön kiemelendõ, hogy a rendezvényen nem volt csúszás, tudtuk tartani az idõtervet, ami egy óriási sportszakmai teljesítmény. A visszajelzések nagyon jók és arra biztatnak minket, hogy a következõ évben sokkal jobb versenyt rendezzünk, immár Európa-bajnoki futamként.

 

(Szerző: Bruszel Dóra)